YouTube videók: útmutató az optimalizálási sikerekhez

Pál Zoltán Gábor

Ma már senkinek nem okoz meglepetést, hogy a YouTube vált a második leggyakrabban használt keresőmotorrá, milliárdos felhasználó-táborával és a YouTube videók egyre magasabb számával olyan forgalom forrása, ami szinte végtelen lehetőségeket nyújt.

A kihívást az jelenti, hogy épp a népszerűsége miatt nagyon zsúfolt felület lett, 2015 júliusával bezárólag a percenként az oldalra feltöltött YouTube videók hossza mintegy 400 órányi. A YouTube videók sokasága miatt nehéz elérni, hogy a felhasználó a mi videónkat nézze meg a több millió egyéb elérhető tartalom helyett.

Ugyanakkor megfelelően optimalizált videótartalommal jelentősen nagyobb forgalmat érhetünk el, mint a versenytársak. A következő pontokban a YouTube-on hatékony keresőoptimalizálási módszereket vitatjuk meg.

Mik a legfontosabb szempontok a YouTube videók optimalizálásának rangsorolásában?

A videó feltöltése önmagában még nem elég a jó helyezéshez, fontos, hogy optimalizáljuk is a tartalmat, így jobban szerepel majd a YouTube és a Google listáin is.

Kezdésként érdemes megemlíteni a legfontosabb optimalizálási szempontokat a YouTube videók esetén.

A videó minősége

Talán a legfontosabb szempont a videók esetében a minőség, hiszen, ha azt akarjuk, hogy a felhasználó végignézze a videót, akkor jó minőségben kell azt megjelenítenünk számára.

Címek, leírások, címkék, thumbnailek és linkek

A videókat érdemes ugyanazzal a tisztelettel kezelnünk, mint a blogbejegyzéseket. A videó címek, leírások, címkék, thumbnailek és a hiperlinkek olyan jelzések a YouTube-on, amiket érdemes kihasználni a forgalom növelése érdekében.

Olyan címet érdemes adni a videónak, ami figyelemfelkeltő, jól olvasható és természetesnek hat. Ne zsúfoljuk tele kulcsszavakkal csak azért, hogy minél több helyen jelenjen meg és könnyebben listázható legyen. Olyan leírást mellékeljünk a videóhoz, ami minél több információt tartalmaz és figyeljünk arra, hogy mindig adjunk címkéket, illetve kulcsszavakat és -kifejezéseket az adott videóhoz.

A thumbnail azért hasznos, mert így a felhasználó számára gyors betekintést adhatunk arról, hogy nagyjából miről szól a videó, miközben keresgél az oldalon. Végezetül pedig linkeket is adhatunk a videóhoz, amik a közösségi oldalunkra vagy honlapunkra mutatnak.

A megfelelő kulcsszavak

Ha elkészült a videó, fontos, hogy a megfelelő kulcsszavakat válasszuk ki az optimalizáláshoz. Mielőtt letennénk a voksunkat egy adott kulcsszó vagy -kifejezés mellett, jó, ha indítunk egy keresést ezen szavak használatával, hogy lássuk, hogy milyen videók jelennek meg a YouTube első oldalán erre keresve. Amennyiben vannak ilyen videók, érdemes lehet az adott kulcsszót használni.

A figyelem lekötése

A felhasználók figyelmének lekötése hosszútávon kiemelten fontos szempont, hiszen ha nem hozunk létre olyan tartalmat, ami iránt érdeklődik a közönség, a YouTube sem fogja előrébb helyezni a videóinkat. Ha lekötjük és folyamatosan változó tartalommal újra és újra bevonzzuk a felhasználókat, nagyobb eséllyel érhetünk el jó helyezést.

A videó feliratozása

Több szakember is kiemelte a feliratok fontosságát egy videó esetében. Ez nem csak a videó keresését könnyíti meg és ezáltal segít az optimalizálásban, de ezzel a módszerrel szélesebb közönséget érhetünk el, hiszen sok felhasználónak szüksége lehet a feliratokra. Emellett pedig az sem utolsó szempont, hogy így egyetlen videót több nyelven is meg lehet tekinteni, ami szintén javítja a forgalmat.

Értékek képviselése

Végső soron pedig a legfontosabb szempont, hogy a videónak valamilyen értéket kell képviselnie. A felhasználók előnyben részesítik azokat a tartalmakat, amiken látszik a befektetett energia. Erre jó példák az útmutató és how-to videók, illetve a termékeket bemutató tartalmak.

Rossz optimalizálási módszerek a YouTube-on: Hogyan lehet legegyszerűbben eltemetni egy videót?

Néha a keresőoptimalizálási törekvéseink nem váltják be a reményeinket a YouTube-on. Ha ismerős ez a helyzet, előfordulhat, hogy nem vettük figyelembe a következő öt gyakori hibát. A következő lista segít elkerülni, hogy sikertelen kampányt folytassunk a YouTube-on.

Nem optimalizáltuk a videót

Néhány ember egyáltalán nem figyel a videók optimalizálására, főleg a címek és leírások esetében, ami nagy hiba. Ha videót jelenítünk meg, mindenképpen optimalizáljuk és terjesszük a YouTube-on.

Nem terjesztjük a videót

Ha azt akarjuk, hogy a videót minél többen lássák, fontos, hogy terjesszük az oldalon. Kezdésként mindenképpen mellékeljünk egy linket a videóhoz a honlapunkon és a közösségi médián keresztül. Emellett pedig itt is fontos, hogy adjunk kulcsszavakat a videóhoz.

Fizetünk a feliratkozóknak és felhasználóknak, hogy nézzék meg a videót

A feliratkozó az a felhasználó, aki maga döntött úgy, hogy követi a csatornánkat és nézi a videóinkat. Ha fizetünk ezeknek a felhasználóknak, nem nyerünk erős rajongói bázist és online közösséget. Az organikus forgalom növelése érdekében arra kell törekednünk, hogy valódi felhasználók kövessenek minket és a rajongói táborunk természetesen növekedjen.

Rossz minőségű tartalom

Az optimalizálásba és terjesztésbe fektetett energiáink nem fognak megtérülni, ha újra és újra rossz minőségű és unalmas tartalmat hozunk létre. Legyünk eredetiek, foglalkozzunk eredeti témákkal és törekedjünk arra, hogy a videóink értéket képviseljenek!

Nincs tervünk a tartalmat illetően és nem vizsgáljuk a célközönség sajátosságait

Mindig előnyösebb, ha van egy szilárd tervünk, mint ha rendszer nélkül töltenénk fel videókat. Ahogy a naptár is hasznos eszköz, úgy a tervezett tartalmak beosztása és annak megtervezése, hogy mikor kerülnek ki az oldalra is elengedhetetlen. Ez abban is segít, hogy a cégünk történetét egységesen és izgalmasan mutassuk be.

A célközönség igényeinek felmérése szintén lényeges szempont, hiszen a forgalom növelésének legjobb módja, ha olyan tartalmat osztunk meg, ami biztosan érdeklődésre tart számot a feliratkozóink körében.

Ha elkerüljük ezeket a hibákat, nagyobb eséllyel hozhatunk létre olyan tartalmat, ami valós forgalmat hoz az oldalunknak.

A beágyazott videók segítenek az optimalizálásban? Hogyan?

Egy egyszerű beágyazással is hozzáadhatók a YouTube videók az oldalunkhoz vagy blogunkhoz. Ehhez elég a kiválasztott videóra kattintani és kiválasztani a „Share” funkciót, majd pedig az „Embed” lehetőséget. Ezután elég kijelölni a HTML-kódot a megjelenő dobozban és beilleszteni az oldalunk vagy blogunk HTML kódjába.

De valóban segítenek a beágyazott videók az optimalizálásban?

Tény, hogy ha videókat jelenítünk meg az oldalon, az emeli az oldalunk megítélését, emellett pedig azt is segítik, hogy a felhasználó több időt töltsön el az oldalunkon.

Azonban a YouTube felületén több olyan funkció is elérhető, ami hasznosabb lehet, mint a saját YouTube videók megjelenítése az oldalunkon.

A beágyazott videóknak megvannak az előnyeik és hátrányaik. Ezek a videók csökkentik az oldal betöltésének sebességét, azonban érdekesebbé teszik az oldalt és több értékes tartalmat nyújtanak a felhasználók számára. Hasznosak abból a szempontból, hogy hosszabb ideig lekötik a felhasználókat, viszont közvetetten befolyásolhatják az oldal kereshetőségét. Azonban nem elhanyagolható az sem, hogy növelik az oldal láthatóságát a felhasználók számára, amit felhasználhatunk az érdeklődés fenntartására, amennyiben maga a tartalom jó minőségű.

Tehát a beágyazott videók segíthetnek növelni a felhasználók által eltöltött időt az oldalon, azonban az oldal sebességére is befolyással vannak.

Melyek a leghasznosabb optimalizálási eszközök a YouTube-on és miért?

A manapság elérhető eszközök nagyban megkönnyítik az optimalizálást a videók esetében, ezek közül mutatunk be néhányat.

Reddit és Quora

Ezek az oldalak segítenek jobban megérteni az aktuális trendeket, amik érdekelhetik a felhasználókat, sőt esetenként a jövőben népszerű témákat is kiszúrhatjuk a segítségükkel.

vidIQ Vision

A vidIQ Vision a YouTube egyik bővítménye, ami az optimalizálásban kiemelten hasznos lehet. Letöltésével rengeteg információhoz juthatunk, például a videóink átlagos nézettségének százalékos értékeihez, a nézési rátához, vagyis az óránkénti megtekintések számához, az adott videó miatt feliratkozók számához és még sokkal több adathoz.

TubeBuddy

A TubeBuddy is egy YouTube bővítmény, ami a csatorna kezelését teszi egyszerűbbé.

Google Analytics és Google Ads

A YouTube csatornánk és a Google Analytics fiókunk összekapcsolásával figyelemmel követhetjük a feliratkozóink aktivitását és hogy a videók mennyire kötötték le őket, vagyis, hogy hányszor nézték meg az adott videót, mennyi ideig nézték és sok mást.

Ha az Ads fiókkal kapcsoljuk össze a csatornát, szélesebb körben terjeszthetjük a videót és elérhetjük az Ads jelentéseket is.

Kulcsszavak keresésével és analitikával foglalkozó eszközök

Az optimalizálás érdekében rá kell lelnünk azokra a kulcsszavakra, amiket érdemes a címekben és leírásokban alkalmaznunk. Ebben a segítségünkre lehetnek a következő eszközök: Answerthepublic, Keyword Tool for YouTube és SEMrush.

A kifejezetten optimalizálást segítő eszközök mellett arra is érdemes figyelmet fordítanunk, hogy olyan eszközökbe fektessünk be, amik a videó minőségét javítják, például lámpák és mikrofonok.

A keresőoptimalizálás szempontjából melyik jobb, ha a YouTube-on jelenítjük meg a videót vagy a saját oldalunkon? Miért?

A beágyazott videókról már esett szó, itt az ideje megvitatni a különbségeket aközött, hogy a saját oldalunkon jelenítjük meg a videót vagy a YouTube-ra posztoljuk és hogy ez az optimalizálás szempontjából mennyire tér el.

A YouTube előnye, hogy többféle eszközzel is a segítségünkre lehet az optimalizálásban, amellett, hogy növeli az esélyeinket az ingyenes forgalom elérésére.

Emellett pedig, ahogy mondtuk a YouTube manapság a második legnépszerűbb keresőmotor, ezért lehetőséget ad arra, hogy olyan felhasználók is megtalálják a honlapunkat, amennyiben belefoglaltuk azt például a leírásba, akik egyéb esetben nem kerestek volna ránk. A felület maga is sok funkciót rejt, amik a segítségünkre lehetnek például az organikus forgalom és a linkek növelésében.

Ugyanakkor a videók saját oldalunkon történő megjelenítésének is lehetnek előnyei, emellett pedig több olyan eszköz is elérhető, ami segít a legtöbbet kihozni ezekből a videókból, például a Wistia.

Az előnyös választás minden esetben attól függ, hogy melyik felület illeszkedik jobban az igényeinkhez. Ha úgy döntünk, hogy mindkét felületet igénybe vesszük, például úgy, hogy YouTube videók beágyazását választjuk az oldalunkra, akkor számoljunk az oldal sebességének csökkenésével is.

Az viszont a legtöbb esetben elmondható, hogy a cégek által a YouTube videók részesülnek előnyben, elsősorban azért, mert így szélesebb közönséget tudnak elérni és maga a YouTube is sok optimalizálásban hasznos funkcióval rendelkezik.

Mi a leghasznosabb tanács, amit egy kezdőnek lehetne adni a YouTube optimalizálásával kapcsolatban?

A szakemberek általában a következő tanácsokat szokták adni a kezdőknek.

Legyünk következetesek

Fontos, hogy a csatorna gyakran frissüljön, hiszen így lehet leginkább lekötni a feliratkozókat, friss információkat megosztani velük és elérni, hogy szívesen látogassanak vissza a csatornára. Legyen egy rendszeres menetrend, ami szerint videókat töltünk fel és ezek a videók mindig legyenek jó minőségűek. Ehhez hozzátartozik az is, hogy a hangminőségnek kifogástalannak kell lennie, mivel a felhasználókat kiábrándíthatja, ha maga a tartalom érdekes ugyan, de nem tudják követni a videót a rossz hangminőség miatt.

A YouTube videók, mint blogbejegyzések

A blogbejegyzések esetében eszünkbe sem jutna olyan tartalmat megjeleníteni, amit előtte nem optimalizáltunk, a videókhoz pedig ugyanígy érdemes hozzáállni. Minden részletre figyeljünk oda, így a címre, a leírásra, a címkékre és thumbnailekre is.

Végezzünk kutatómunkát

Az optimalizálási kampány megkezdése előtt javasolt egy kutatás elvégzése. Ez akár azt is jelentheti, hogy utánanézünk a terület kiemelkedő szereplőinek és inspirációt gyűjtünk tőlük, illetve megnézzük, hogy az ő kampányukban mi működött jól és mi nem.

A közönség megértése

Ahogy más tartalmaknál is, a videók esetében is lényeges, hogy ismerjük a közönségünket és értsük, hogy ők milyen tartalom iránt érdeklődnek. Ha ismerjük a nézőket és a viselkedésüket, az segít a videók létrehozásában és egy elhivatott rajongói bázis létrehozásában. Ehhez használhatjuk valamelyik analitikai eszközt is, ami informál minket a közönség csatornán eltöltött idejéről, a korukról, nemükről, földrajzi elhelyezkedésükről és hogy milyen eszközön keresztül követik figyelemmel a tartalmunkat.

Ne felejtsük el megkérni a felhasználókat, hogy kedveljék és osszák meg a videót!

Törekedjünk a jó tartalom létrehozására

Minél többet fektetünk a videó tartalmába, annál többet nyerhetünk vele. Akármilyen jól optimalizált a videónk, ha rossz a minősége, akkor nem fog jó helyezést elérni és végső soron nem mozdítja előre a cégünket. A felhasználók számára a lehető legjobb minőségű tartalmat kell nyújtanunk.

A YouTube egy nagyon befolyásos felület, ami nagymértékű forgalmat irányíthat az oldalunkra. Reményeink szerint ezek a tanácsok segítenek abban, hogy minél jobb videó marketing kampányt hozzanak létre.