SEO ellenőrzés: a legjobb ingyenes eszközök online

Frissítve: Pál Zoltán Gábor

Ha szeretnéd növelni organikus forgalmadat, jobb helyezést elérni a találati listán, valamint rendszeresen nyomon követnéd, hogy hogyan haladsz SEO stratégiád megvalósításával, akkor remek ingyenes programok állnak rendelkezésre. Legyen szó akár kulcsszókutatásról, akár linképítésről vagy a helyezések SEO ellenőrzéséről. Cikkemben most néhány ilyen aduászt mutatok be neked, amely jelentősen megkönnyíti mindennapos munkádat.  

Mi az a SEO ellenőrzés?

Megfelelő eszközökkel bármilyen weboldalt átvizsgálhatunk olyan technikai hibák és SEO problémák után kutatva, amelyek negatív hatással lehetnek a keresőmotoros rangsorolásunkra. Az ellenőrzés során a programok átfogó listát készítenek a weboldalunkon talált hibákról, és megtudhatjuk, hogy mi az, ami javításra szorul a jobb eredmények eléréséhez.

Ma már nagyon sok ingyenesen is elérhető eszközt találunk az interneten, amely kiváló asszisztenciát nyújt a SEO feladatokban. 

Milyen területeken segíthetnek ezek a toolok?

 • kulcsszókutatás
 • linképítés
 • törött linkek ellenőrzése
 • weboldal tekintély ellenőrzése

A teljesen ingyenes eszközök a fizetős verziókhoz képest ugyan korlátozottabbak, mégis nagyon hasznosak lehetnek azok számára, akik most kezdenek ismerkedni a SEO-val. És természetesen mindig van rá lehetőség, hogy ha komolyabb feladatokat szeretnénk elvégezni, hogy előfizetést is vásároljunk, amivel még hasznosabb funkciókat használhatunk. 

A legjobb ingyenes programok kulcsszókutatáshoz

Free Keyword Generator

A Free Keyword Generatorban a kulcsszógenerálás egy több mint 8 milliárd lekérdezést tartalmazó adatbázisból történik. 

 • Minden kulcsszóhoz helyi és globális havi keresési volumen becslések és egyéb hasznos SEO mérőszámok tartoznak.
 • A szűrőket szabadon kombinálva megtalálhatjuk a nagy organikus forgalmi potenciállal és alacsony kulcsszó nehézségi pontszámmal rendelkező, kiaknázatlan kulcsszavakat.
 • Long tail kulcsszavakat kereshetünk. 
 • Elemezhetjük versenytársainkat. Megtekinthetők a legfontosabb SEO mérőszámok a jelenleg legelőkelőbb helyezéssel rendelkező oldalak esetében, hogy lássuk az aktuális versenyhelyzetet és hogy mennyire lesz nehéz az első oldalra kerülnünk.
 • Kulcsszóötleteket kaphatunk a Google-ön kívül kilenc másik keresőmotorhoz.
 • Néhány kattintással listákat készíthetünk a legjobb kulcsszavakról.

Keyword Difficulty Checker

A keresőoptimalizálás világában a kulcsszó nehézsége egy nagyon hasznos mérőszám, amely segít megérteni, hogy mekkora erőfeszítést igényel egy adott keresési lekérdezésre rangsorolni. Ez az adat nem azonos a Google kulcsszótervezőjében található nehézségi fokkal vagy versennyel, hisz az a fizetett hirdetésekre vonatkozik. Azonban a kulcsszónehézséget organikus találatok esetén is ellenőrizhetjük ezzel a toollal.

Az Ahrefs kulcsszó-adatbázisa 19,2 milliárd kulcsszót tartalmaz 243 országban, ami a legnagyobbnak számít és folyamatosan növekszik. 

A Keyword Difficulty Checker a kulcsszavak nehézségét egy 0-tól 100-ig terjedő skálán méri. Minden egyes érték a hivatkozó domainek becsült számának felel meg, amelyre egy oldalnak szüksége van ahhoz, hogy a keresési eredmények első oldalára kerüljön. 

Bing Keyword Tool

Nemcsak a Google keresésekre fókuszálhatunk, hanem Bing keresési volumenekkel is kalkulálhatunk, 170 ország keresési eredményeit követhetjük nyomon.

A Bing Keyword Tool az alábbi nagyon hasznos SEO mérőszámokat mutatja meg az összes kulcsszóra vonatkozóan:

 • Kattintások – A keresési eredményekre történő kattintások átlagos havi száma.
 • Kattintásonkénti költség (CPC) – Az egy hirdetési kattintásra jutó átlagos költség, amikor erre a kulcsszóra licitálnak a fizetett keresésben.
 • Kattintások keresésenként (CPS) – A különböző keresési eredmények száma, amelyekre az emberek átlagosan rákattintanak, miután erre a kulcsszóra keresnek.
 • Visszatérési arány (RR) – Egy relatív érték, amely azt mutatja, hogy az emberek milyen gyakran keresnek rá újra erre a kulcsszóra egy 30 napos időszakon belül.
 • Fizetett vs. organikus kattintások – Az összes kattintás megoszlása a fizetett és az organikus keresési eredmények között.

Több ezer kapcsolódó kulcsszóötletet találhatunk a több mint 90 millió kifejezést tartalmazó, folyamatosan bővülő adatbázisban.

Néhány kattintással listába menthetjük és szegmentálhatjuk a kulcsszavakat.

YouTube Keyword Tool

A YouTube Kewyword Tool egy kiváló eszköz ahhoz, hogy nagyobb látogatottságot szerezzünk a YouTube-on. Könnyen ellenőrizhetjük a keresési mennyiségeket bármely kulcsszóra 170 országban. 

A magasabb nézettség eléréséhez pontosan kell tudnunk, hogy a nézők mikre keresnek, ehhez pedig szükség van kulcsszókutatásra. Ez a tool remek ahhoz, hogy akár többezer kulcsszóötletet generáljunk videóinkhoz, hogy soha ne fogyjunk ki a tartalmi elképzelésekből.

Az eszköz előnye, hogy tényleg valós számokat mutat, összehasonlítva néhány más programmal, amely pontatlan eredményt ad.

A legjobb kulcsszavakat intelligens szűrők segítségével találhatjuk meg és rangsorolhatjuk. 

Többek között az alábbiak alapján szűrhetünk:

 • Keresési mennyiség – Megmutatja, hogy egy adott országban havonta átlagosan hányszor keresnek az emberek a célzott kulcsszóra.
 • Szószám – A kulcsszó vagy kifejezés szavainak számát láthatjuk.
 • Kattintások – Egyes keresések több keresési találatra kattintást eredményeznek, míg másoknál előfordulhat, hogy egyre sem. A “kattintások” a célzott kulcsszóra vonatkozó keresési eredményekre történő klikkelések átlagos havi számát mutatja.
 • Kattintások keresésenként (CPS) – Láthatjuk, hogy átlagosan hány különböző keresési eredményre klikkelnek az emberek, miután rákeresnek erre a kulcsszóra.
 • Visszatérési arány (RR) – Azt jelzi, hogy a látogatók milyen gyakran keresnek újra erre a kulcsszóra.

Természetesen a lekért listák el is menthetők.

SEO ellenőrzés: a top helyezés ellenőrző programok

Minden SEO szakembernek tudnia kell, hogy webhelyei milyen jól rangsorolnak a célzott kulcsszavakra, valamint fontos nyomonkövetni a versenytársak pozícióit. 

Ennek legegyszerűbb módja, ha manuálisan írjuk be a kulcsszavakat a keresőbe. Ez azonban rendkívül időigényes és pontatlan megoldás. Szerencsére számos nagyszerű eszköz létezik, amelyek ezt automatikusan elvégzik helyettünk.

Keyword Rank Checker

A Keyword Rank Checker megmutatja az összes olyan kulcsszót, amelyre a megcélzott weboldal 155 országban az első 100-ban szerepel.

Minden kulcsszóhoz megtaláljuk az alábbiakat:

 • Keresési volumen
 • Rangsorolási pozíció
 • Kulcsszó nehézsége (KD)
 • Becsült organikus forgalom
 • Rangsoroló URL

Ezek az adatok egy nagyjából 500 millió kulcsszót tartalmazó adatbázisból származnak, melyet havonta frissítenek.

Ellenőrizhetjük azt is, hogy egy webhely vagy weboldal hol szerepelt korábban bármely kulcsszóra 2015-ig visszamenőleg.

A Keyword Rank Checkerrel:

 • Megnézhetjük, hogy helyezéseink javultak vagy romlottak az elmúlt időszakban. 
 • Láthatjuk, hogy hogyan fejlődtek versenytársaink.
 • Azonosíthatjuk a kulcsszó kannibalizációs problémákat, azaz amikor több oldal rangsorol ugyanarra a kulcsszóra.
 • Összehasonlíthatjuk webhelyünk bármely kulcsszóra vonatkozó helyezéseit akár öt versenytárs webhelyeivel is.

SERP Checker

A SERP Checkerrel 243 országban ellenőrizhető bármely kulcsszóra az első 10 helyezés. Az eredmények ráadásul bárhonnan elérhetők proxyk és helyspecifikus IP-címek használata nélkül.

Az eszközzel remekül értékelhetők a rangsorolási nehézségek a pontszámok alapján és részletes SEO statisztikákat kapunk a legjobb 10 keresési eredményhez. Így teljes képünk lehet, hogy hol tartunk a versenyben és milyen teendők szükségesek.

A legelőkelőbb helyen álló oldalakhoz backlink (visszahivatkozás) mérőszámokat is találunk, amelyek nemcsak a konkurencia felmérésére alkalmasak, hanem megérhetjük a kulcsszó rangsorolási nehézségeket is. Az Ahrefs rendelkezik a legnagyobb backlink adatbázissal.

Többek között ellenőrizhetjük az alábbiakat:

 • Domain értékelés (DR) – Megmutatja, hogy mennyire erős egy weboldal backlink profilja. Minél magasabb a DR, annál tekintélyesebb a link.
 • URL értékelés (UR) – Megismerhetjük egy adott URL-hez tartozó backlink profil erősségét. Ez a mérőszám korrelál a legjobban a rangsorolással.
 • Visszahivatkozások száma – Ellenőrizhetjük az URL-re mutató bejövő linkek számát.
 • Domainek száma – Láthatjuk az URL-re mutató egyedi hivatkozó domainek számát.

A SERP Checker azt is megmutatja, hogy a legjobb eredmények mekkora organikus keresési forgalmat kapnak az összes kulcsszóból, amelyre rangsorolnak.

Ami még nagyon hasznos funkció, hogy az eszköz tartalmazza a SERP pozíciók előzményeit, azaz megtekinthetjük az aktuális top 5 oldal korábbi helyezéseit. 

SEO ellenőrzés: a legjobb linképítő programok

Backlink Checker

Az Ahrefs Backlink Checker eszközével könnyen elemezhetjük webhelyünk linkprofilját. Az Ahrefs a Google után a második legaktívabb webkúszóval rendelkezik, ami azt jelenti, hogy az iparág legjobb backlink adatbázisával büszkélkedhetnek, amely 15 percenként frissül. Mintegy 400 milliárd feltérképezett oldalt tartalmaz. A számok 3 billió külső backlinkre és 23 billió feltérképezett belső linkre terjednek ki. 

A Site Explorerben az URL beírásával megnézhetjük, hogy milyen más webhelyek hivatkoznak egy adott oldalra vagy webhelyre. Egy műszerfal is megjelenik az adott webhely metrikáira, visszahivatkozásaira és organikus forgalmára vonatkozó adatokkal. 

A Backlink profil néven ismert funkció segítségével részletes betekintést nyerhetünk bármely URL backlink profiljába. Ha pedig még mélyebbre szeretnénk menni, akkor speciális szűrőket is használhatunk.

A New Backlinks funkció a saját és konkurenseink oldalainak új backlink listáját mutatja meg. A jelentés tetején naptárnézet jelenik meg, így napi szinten nyomonkövetketők a visszahivatkozások.

Emellett azonosíthatjuk a versenytársak weboldalán található törött linkeket. Ami még fontosabb, hogy lehetőségünk van arra is, hogy a törött linkek helyett egyedi linkeket adjunk hozzá.

Az eszköz által készíthető jelentés tartalmazza azoknak a domaineknek a listáját, amelyek egy vagy több backlinkkel rendelkeznek a céloldalra vagy URL-re. Ezek a funkciók megmutatják az összes olyan domaint, ami hozzánk kapcsolódik, valamint a fontos SEO adatokat.

Broken Link Checker

A Broken Link Checker egy ‘must have’ eszköz a törött linkek feltérképezéséhez. Azonnal megtalálhatsz vele minden törött kimenő linket a webhelyeden. A rendszeres ellenőrzéssel megakadályozhatod, hogy ezek visszavessék rangsorolásodat. Célszerű rendszeres ellenőrzéseket futtatni az új – belső és külső – törött linkek feltérképezésére.

Kiváló tool arra, hogy rábukkanj a legtöbb linkkel rendelkező halott oldalakra a webhelyeden. Fontos, hogy ezeket vagy visszaállítsd vagy átirányítsd a megfelelő alternatívákra, hogy visszaszerezhesd a linkértéket és javíthasd a rangsorolást.

A törött linkek és halott oldalak eltávolítása vagy javítása nagyon fontos annak érdekében, hogy webhelyed navigálhatósága és feltéképezhetősége javuljon.

Ami még nagyon hasznos segítség lehet, hogy versenytársaink törött linkjeiből előnyt kovácsolhatunk saját linképítési stratégiánk során.

Website Authority Checker

A website authority, azaz a webhely tekintély egy adott domain erejére utal. Egyesek ezt “domain tekintélynek” nevezik, ami nem tévesztendő össze a Moz által használt Domain Authority (DA) metrikával. Amikor domain tekintélyről beszélünk, akkor egy általános SEO fogalomat értünk alatta, amely a “weboldal tekintély” szinonimája.

Az Ahrefs erre a Domain Ratinget használja. Ezt egy nullától százig terjedő skálán osztályozza. Minél magasabb egy weboldal Domain Ratingje (DR), annál erősebb és tekintélyesebb.

A Website Authority Checker tehát a Domain Ratinget, azaz a Domain tekintélyt vagy értékelést elemzi. Vizsgálja a weboldalra visszahivatkozó linkek mennyiségét és minőségét, és ez alapján ad pontszámot 1 és 100 között. A Domain Rating során azonban számos változót nem vesz figyelembe, így például a link spameket, a forgalmat, a domain életkorát stb.

Bár vonhatunk le következetéseket abból, ha a Domain Rating magas, azonban ez egy relatív mérőszám, ezért érdemes is így kezelni. Vagyis akkor tekinthető jónak, ha magasabb vagy nagyjából azonos, mint a hasonló webhelyeké. Annak pedig, hogy ezt az értéket növeljük, az egyetlen módja, hogy több hivatkozó domainről származó backlinket szerzünk.

Egyéb hasznos ingyenes programok SEO ellenőrzéshez

Seobility SEO Checker

A SEO Checker  egy kiváló elemző eszköz, mely tippeket ad a weboldal optimalizálásához, hogy hosszú távon sikeresek legyünk a SEO-ban.

Bármilyen weboldal ellenőrzésére alkalmas, hogy megtaláljuk a technikai hibákat és az oldalon belüli SEO problémákat, amelyek visszatarthatják webhelyet, hogy a legjobb eredményt érjék el a találati listán.

A SEO javítások feladatlistájával azonnal tudni fogjuk, hogy hol kezdjük el a munkát az eredmények javítása érdekében.

A Seobility SEO Checker azonosítja:

 • a meta adatokban található hibákat és SEO problémákat
 • a tartalmi problémákat (például túl rövid szöveg, duplikált tartalom, nem mobilbarát tartalom stb.)
 • azokat a hiányosságokat, amelyek megnehezítik a keresőmotorok számára a tartalom feltérképezését (pl. túl rövid vagy túl hosszú címsorok, dinamikus paraméterekkel rendelkező belső linkek, belső linkek horgonyszövegének duplikálása stb.)
 • szerverhibákat, egyéb technikai problémákat
 • külső linkekkel kapcsolatos problémákat

Ahrefs SEO WordPress Plugin

Az Ahrefs SEO WordPress Pluginnel tartalmi ellenőrzéseket végezhezünk, valamint megtekinthetjük a visszahivatkozásokat és nagyobb organikus forgalmat generálhatunk WordPress weboldalunkra.

A tartalmi auditok futtatásával azonosíthatjuk a jól és rosszul teljesítő oldalainkat. Az elemzés a egyesíti a Google Analytics és az Ahrefs olyan adatait, mint a teljes forgalom, az organikus forgalom és a visszahivatkozások.

GTmetrix

A GTmetrix egy igen hasznos eszköz ahhoz, hogy folyamatosan teszteljük, hogyan teljesít webhelyünk és például kiderüljön, mitől lassú és hogyan optimalizálhatjuk. Beállíthatunk riasztásokat, hogy értesítsen bennünket a program, ha az oldal alulteljesít. 

Webhelyünket valódi Android készüléken, vagy több mint 30 különböző szimulált eszközön ellenőrizhetjük, valamint azt is csekkolhatjuk, hogy az oldalunk világszerte hogyan töltődik be a látogatók számára. 

Website Checker

A Website Checker az Ahrefs Webmaster Tools (AWT) szolgáltatás része. Segítségével:

 • megtekinthetjük webhelyünk SEO állapotát
 • több mint 100 SEO problémát ellenőrizhetünk
 • láthatjuk az összes visszahivatkozást
 • ellenőrizhetjük az összes rangsorolt kulcsszót
 • belső linkelési lehetőségeket kereshetünk

Measure page quality

A Measure page quality weboldalunk általános minőségét méri laboratóriumi környezetben PageSpeed Insights-szal. Több minőségi kategóriájáról ad betekintést, beleértve a teljesítményt, a hozzáférhetőséget és a SEO-t.

Ahrefs SEO Toolbar

Az Ahrefs SEO Toolbar egy ingyenes Chrome és Firefox bővítmény, amely értékes SEO adatokat szolgáltat a meglátogatott oldalakról és webhelyekről. Nagyon népszerű eszközről van szó, világszerte több mint 100 ezer SEO szakember használja napi munkája során.

Miket találsz meg az ingyenes funkciók között?

 • On-page SEO jelentés
 • Az átirányítási láncok nyomonkövetése (teljes elérési útvonal)
 • Nofollow linkek kiemelése és törött linkek ellenőrzése
 • SERP pozíciók
 • Országváltó a rangsor ellenőrzéshez

Többek között az alábbi adatokat láthatod egy weboldalról:

 • Az oldal címe
 • Meta leírás
 • Az oldal közzétételének és módosításának dátuma
 • Szószám
 • Címsorok
 • Hreflang címkék
 • Kanonikus címkék
 • OG címkék

Összefoglalva

Mint láthattuk, rengeteg hasznos eszköz áll rendelkezésünkre a SEO ellenőrzéshez. Mivel ezek teljesen ingyenes verziók, érdemes kipróbálni őket és a számunkra leghasznosabbakat beépíteni a mindennapos munkánkba, hisz ezzel rengeteg időt és energiát spórolunk és jelentősen javíthatunk helyezéseinken.

Ha a SEO bármely területén segítségre van szükséged, keress bennünket bizalommal >>