A 7 legjobb backlink ellenőrző eszköz

Frissítve: Pál Zoltán Gábor

Szívesen ellenőriznéd, hogy honnan érkeznek backlinkek weboldaladra? Vagy csekkolnád a versenytársak visszahivatkozásait? A backlinkek segíthetnek jobb helyezéseket élérni a keresési rangsorban és jelentős forgalmat is generálhatnak, ugyanakkor ha nem megfelelő minőségűek, vissza is vethetik eredményeinket. Cikkemben most megnézzük, hogy mik is azok a backlinkek, miért jó ellenőrizni őket és megmutatom, milyen eszközökkel teheted meg.

Mik azok a backlinkek és miért fontosak?

A backlinkek tulajdonképpen olyan hivatkozások, amelyek mások weboldaláról mutatnak a mi honlapunkra. A keresőmotorok szemében a backlinkek kicsit hasonlóak, mintha egy szimpátia szavazáson kapnánk voksokat. Tehát minél több backlinkkel rendelkezünk, annál jobb helyezést tudunk elérni a keresési rangsorban.

Van azonban egy kis bökkenő! Ugyanis nem mindegy, hogy egy backlink honnan származik. 

Az igazán értékes visszahivatkozások nagy, elismert webhelyekről érkeznek. Ugyanakkor vannak kifejezett spam weboldalakról származó backlinkek, amelyek inkább károsak, mintsem előnyösek számunkra.

A linképítés során nagyon fontos, hogy mindig pontosan tudd, milyen linkek mutatnak a honlapodra és mi a helyzet versenytársaidnál. Backlink ellenőrző program segítségével ellenőrizheted az oldalad és a versenytársaid meglévő backlinkjeit.

Nézzük is most meg a legjobb eszközöket a visszahivatkozások nyomon követésére.

A 7 legjobb backlink ellenőrző eszköz

1. Semrush

A Semrush az egyik legjobb és legfelhasználóbarátabb backlink ellenőrző program, emellett a piacon a legelismertebb kulcsszókutató eszköz. Rengeteg hatékony funkcióval rendelkezik a backlinkek elemzéséhez.

A visszahivatkozások ellenőrzéséhez be kell jelentkezni a Semrush-ba, kiválasztani a “Backlink Analytics” menüpontot és beírni a vizsgálni kívánt domain nevét. Ezután rengeteg információt fogunk látni a domainről és a backlinkekről.

Ha az áttekintés bármelyik részének további részleteire vagyunk kíváncsiak, akkor az adott rész alatti linkre kattintva a teljes jelentés megtekinthető.

A Semrush segítségével ellenőrizhetjük weboldalunk linkjeit, így például könnyen kiszúrhatjuk a rossz minőségű linkeket. Sőt, megnézhetjük hogy annak az oldalnak, amely ránk hivatkozik, összesen hány linkje van. Mert ha azt látjuk, hogy akár több száz is, akkor az spammelő webhelyre utalhat.

A versenytársak esetében csekkolhatjuk, hogy mely nagy tekintélyű oldalak linkelnek rájuk, milyen kulcsszavakra rangsorolnak, és még sok egyéb hasznos információt. A Semrush egész listát ad azokról az oldalakról, amelyeket megcélozhatunk saját linképítésünk során.

MENNYIBE KERÜL? A Semrushnál kuponkóddal elcsípthetünk 7 napos próbaverziót. Az előfizetéses csomagok havi 119,95-tól 449,95 dollárig érhetők el.

2. Ahrefs

Az Ahrefs szintén remek eszköz mind a backlinkek ellenőrzésére, mint a kulcsszókutatásra.  A Semrush-hoz hasonlóan könnyen használható. Áttekintést ad a kiválasztott domainről és megmutatja a visszahivatkozások részleteit is.

Az Ahrefs azt is nagyon megkönnyíti, hogy megtaláljuk az elveszett backlinkeket. Ezek olyan linkek, amelyek valaha weboldalunkra mutattak, de már nem elérhetők. Lehet, hogy például a webhely tulajdonosa törölte azokat.

Azonosíthatók továbbá a hibás linkek, amelyek törött URL-t használnak, 404-es oldalara visznek, így könnyen javíthatjuk ezeket. 

Az Ahrefs segítségével megvizsgálhatjuk honlapunk belső linkjeit is. 

MENNYIBE KERÜL? Az Ahrefs is biztosít 7 napos próbaverziót, így bátran kipróbálhatjuk. Az előfizetéses csomagok havi 99 dollárért érhetők el, ha éves előfizetést választunk, akkor mindössze 82 dollárt kell fizetnünk havonta.

3. Moz Link Explorer

A Moz SEO eszközcsomagja tartalmazza a Link Explorert. Ennek segítségével részletes linkprofilt kaphatunk webhelyünkről, amelyet akár 4 versenytárssal is összehasonlíthatunk. Ez azért nagyon jó, mert így képet kaphatunk arról, hogy a konkurensek miben erősek és mit csinálnak másként, mint mi.

A Link Intersecttel láthatjuk azt is, hogy melyek azok az oldalak, amelyek hivatkoznak a versenytársainkra, de ránk nem. Ezeket a honlapokat mindenképp érdemes megcélozni a linképítés során.

A Moz is lehetővé teszi, hogy csekkoljuk az elvesztett linkjeinket.

MENNYIBE KERÜL? A Moz 30 napos ingyenes próbaverziót kínál, amely teljes hozzáférést biztosít az összes eszközünkhöz. Az előfizetések ára egyébként 99 $/hó (79 $/hó éves előfizetéssel).

4. Spyglass

A SpyGlass, ahogy neve is utal rá, jó detektív módjára megkeresi azokat a helyeket, ahonnan konkurenseink linkeket kapnak. 

Segít abban is, hogy megtudjuk, miként lehet a versenytársainkat a jelenlegi résekben felülmúlni.

Áttekintést ad a teljes linkprofilról. Többek között az alábbi információkat kaphatjuk:

  • A webhely linkelési előzményei
  • A hivatkozó domainek minősége
  • A backlinkek minősége
  • Legnépszerűbb linkelő országok
  • Összefoglaló a linkelt oldalakról

MENNYIBE KERÜL? A SpyGlass egy ingyenes backlink ellenőrző program.

5. Ubersuggest

Az Ubersuggest egy Neil Patel eszköze, mely főként kulcsszókutatási funkciókat kínál, de van egy backlink ellenőrzője is, amellyel megtekinthetjük visszahivatkozásainkat.

Megmutatja az új backlinkeket, az elveszett backlinkeket, a nofollowként megjelölt backlinkeket és még sok mást.

Az ingyenes verzióval is megkapjuk ezeket az információkat, de csak egy kis számú linkhez, nem minden egyes domainhez. 

MENNYIBE KERÜL? Elérhető ingyenes verzióban, ami jó képet adhat arról, hogy mire képes az eszköz. Azonban a komoly backlink elemzéshez Pro verzióra kell váltani, amely havonta 29 dollárba kerül, illetve választhatunk éves előfizetést 290 dollárért.

6. LinkMiner

A LinkMiner a Mangools eszköze, így használatához Mangools fiókra van szükség. Nem rendelkezik olyan teljes körű funkciókkal, mint például a Semrush, mégis remek választás, ha kisebb büdzsé áll rendelkezésünkre.

Más eszközökhöz hasonlóan a LinkMinerrel is szűrhetők a linkek nofollow, törölt, új és elveszett linkek szerint.

Egy praktikus funkció a programban, a “kedvenc” backlinkek, így ezekhez könnyen vissza tudunk térni az ellenőrzések során. Remek lehetőséget kínál arra, hogy összeállítsuk a versenytársak backlinkjeinek listáját, amelyeket megcélozhatunk. Továbbá nyomon követhetjük a saját backlinkjeinket, amelyeket javítani szeretnénk.

MENNYIBE KERÜL? Elérhető 10 napos próbaverziója. Ezt követően havi 26,91 dollárért fizethetünk elő, amely magában foglalja a LinkMiner, a KWFinder, a SERPChecker, aSERPWatcher és a SiteProfiler eszközöket is.

7. BuzzSumo

A BuzzSumo szintén egy kiváló backlink ellenőző eszköz, mely arra is lehetőséget ad, hogy témaötleteket találjunk.

Nagyon egyszerűen működik, csak be kell írni egy kulcsszót vagy domainnevet és máris láthatjuk az adott kulcsszóhoz tartozó legnépszerűbb tartalmakat, illetve az adott domain legjobb kontentjeit. Ezután bármelyik találat mellett a link ikonra kattintva megtekinthetőek a backlinkek.

Megtehetjük azt is, hogy egy adott tartalom URL-jét írjuk be, és láthatjuk az arra mutató visszahivatkozásokat. Ez remek módja lehet annak, hogy ellenőrizzük, mely webhelyek hivatkoznak a versenytársak legfontosabb bejegyzéseire.

A backlinkeket az elmúlt 24 órától az elmúlt 5 évig terjedő időszakra szűrhetjük. 

Konklúzió

Sokan úgy gondolják, hogy a backlinkek ellenőrzése az egyik legbonyolultabb feladat a SEO-ban. A megfelelő backlink ellenőrző eszköz azonban igen egyszerűvé teszi ezt a feladatot. Mivel egyre nagyobb az igény a visszahivatkozások elemzésére, ezért már nagyon sokféle program érhető el a piacon, ezek közül most a legnépszerűbbeket mutattam be írásomban. Vannak köztük ingyenes változatok is a kisebb büdzsével dolgozó cégek számára. Ha pedig már megszületett a döntés az előfizetésről, de nem tudjuk, melyik is felelne meg legjobban az igényeinknek, érdemes regisztrálni a nagy nevek próbaváltozataira és tesztelgetni a funkcóikat, hogy megszülethessen a legjobb döntés.

Ha segíthetünk a linképítésben, vagy bármilyen egyéb SEO támogatásra van szükséged, keress bennünket bizalommal >>