Mire jók a képfelismerő programok?

Frissítve: Pál Zoltán Gábor

A képek ma már a tartalom elengedhetetlen részei, legyen szó akár weboldalakról, blogokról, webáruházakról, közösségi média felületekről vagy híroldalakról. A netezők széles körben használnak fotókat, mivel azok kevesebb helyen hordoznak több információt, valamint sokkal vonzóbbá és izgalmasabbá teszik a szövegeket. Tekintve, hogy a képek számos előnyt nyújtanak az internetezők számára, sokan visszaélnek velük. Vannak, akik átverésre használják őket, mások pénzkeresésre, és akadnak olyanok is, akik egyszerű tudatlanságból a fotók tulajdonosának beleegyezése nélkül használják fel a képeket sajátjukként. Szerencsére azonban a képfelismerő programokkal ma már mindent megtudhatunk a fotókról, így az sem marad titok, ha azokat nem jogszerűen publikálják. Írásomból most megtudhatod, hogy mi is az a képfelismerő és mik az előnyei? Valamint megnézzük, hogy melyek a legjobb képfelismerő eszközök és hogyan használd ezeket.

Mi is az a képfelismerő?

A képfelismerő szoftver egy olyan számítógépes program, amely mesterséges intelligencia segítségével képes azonosítani egy tárgyat, jelenetet, embert, szöveget vagy akár tevékenységet képeken és videókon. 

Miért hasznosak a képfelismerő alkalmazások?

A mesterséges intelligencia (AI) és a gépi tanulás (ML) képessé teszi a modern képfelismerő rendszereket arra, hogy képgyűjteményekben rejtett – akár az emberi szem számára nem látható – mintákat is felismerjenek, és önálló, intelligens döntéseket hozzanak. 

A képfelismerő eszközök mind a hétköznapi internetfelhasználók, mind pedig a cégek, márkák számára nagyon hasznosak.

A képfelismerő szoftver előnyei a hétköznapi userek számára

#1. Véd a csalásoktól

A közösségi médiafelületeknek köszönhetően a személyes képi adatok könnyen elérhetővé váltak a neten, és ez sajnos visszaélésekhez vezethet. Akadnak olyan csalók, akik összegyűjtik ezeket a fotókat, hamis közösségi médiaprofilokat hoznak létre, felveszik az ismerőseinket, és pénzügyi vagy egyéb segítséget kérnek tőlük, úgy téve, mintha valódiak személy tenné ezt.

Sokan esnek áldozatásul az ilyen átveréseknek, de a modern képfelismerő technológiák, különösen a Google keresés kép alapján, illetve egyéb képfelismerő eszközök segíthetnek a szélhámosok lebuktatásában. Érdemes ezeket használni és ellenőrizni, ha bármilyen gyanús megkeresést kapunk.

#2. Segítség a jogtiszta képek felkutatásában

A képfelismerő eszközökkel könnyen megtalálhatók azok a jogtiszta fotók, amelyeket blogokra és közösségi médiacsatornákra tölthetünk fel, videókhoz adhatunk hozzá, vagy megoszthatóak a cikkeinkben.

Ehhez elegendő feltölteni egy képfelismerő platformra egy közönséges képet, amely releváns ahhoz a fotóhoz, amire szükségünk van. A kép alapú keresés segítségével pedig  számos jogtiszta felvételre lelhetünk.

#3. Megkereshetjük, ki lopta el a grafikus adatokat

Könnyen és gyorsan utánajárhatunk, hogy ki élt vissza a szellemi tulajdonunkkal. A fordított képkereséssel a folyamat egyszerű: csak fel kell tölteni egy képet művünkről, fotónkról és máris megjelenik, hogy hol használták azt.  

#4. Segítség a különböző objektumok elemzéséhez a képeken

Előfordulhat olyan eset is, hogy látunk egy képet, amin szokatlan tárgyak vannak, vagy éppen egy cipő, ruhadarab márkáját szeretnénk megtudni. A képfelismerő segíthet azonosítani ezeket és összegyűjteni az összes szükséges információt.

A képfelismerő appok előnyei cégek számára

#1. Fogyasztói viselkedés elemzése, márkastratégia építése

A márkák a képfelismerés segítségével megtudhatják, hogy a fogyasztók hol látják őket. 

Továbbá:

  • segítenek azonnal feldolgozni és elemezni a képeken lévő tárgyak, emberek, helyszínek és gesztusok mintáit egyedi pixelszinten
  • megkönnyíti a márkáknak azonosítani, hogy milyen vizuális elemek váltják ki a vásárlói viselkedést, és ezt felhasználhatják a márkastratégia javítására
  • az eszközökkel jobban megérthető az ügyfélkör, hogy mi motiválja őket és milyen problémákkal küzdenek
  • ellenőrizhető, hogy nem élnek-e vissza egy adott márka logójával
  • megvizsgálható egy reklám valódi hatósugara

#2. E-kereskedelem támogatása

A képfelismerő szoftverek egyik legnagyobb haszonélvezői a webáruházak, amelyekkel: 

  • könnyedén elemezhetjük versenytársainkat
  • több adatot szerezhetünk a piacon lévő hasonló termékekről
  • ötleteket kaphatunk a termékképekhez
  • különböző platformokat találhatunk, amelyeket felhasználhatunk például a termékpromóciókhoz

#3. Digitális marketing

Az e-kereskedelmi iparághoz hasonlóan a képfelismerés a digitális marketing világa számára is rengeteg előnnyel jár.

A technológia segítségével a marketingesek gyorsan elemezhetik, hogy mit csinálnak a versenytársaik a piacon, és milyen grafikus adatokat használnak termékeik népszerűsítésére.

Végső soron a képfelismerés segít nekik megalapozott döntéseket hozni és stratégiai marketingtervet készíteni.

#4. Robotika

A képfelismerést a robotika világában is gyakran alkalmazzák. Ez a technológia például segíti a tudósokat az önvezető autók fejlesztésében.

Támogatást nyújt abban, hogy a járművek hatékonyabbá váljanak a biztonságos vezetés szempontjából. Hasonlóképpen használják sok egyéb fajta robotban is, ahol különböző tárgyakat vagy fajokat kell megkülönböztetniük.

A legjobb képfelismerő eszközök

És akkor most nézzünk is meg néhány kiváló képfelismerő programot!

Google Lens

A Google Lens a vásárlók álma, mivel fordított képkeresést tesz lehetővé a képhez kapcsolódó adatok megadásával. Gyorsan készíthetünk például egy képet egy táskáról, amelyet valaki a metrón tart a kezében, vagy egy pár tornacipőről, és máris megtudhatjuk, hogy hol vásárolhatjuk meg ezeket a termékeket.

Ez az ügyfélközpontú képfelismerő hihetetlen távlatokba mutat. Képes nyelveket lefordítani, válaszolni a “mi ez a logó” kérdésekre, és még az étlapokat is lefényképezhetjük, hogy fotókat kapjunk az egyes ételekről.

A Google Fotókon belül a Google Lens azonosítani tudja például épületeket vagy nevezetességeket, és a felhasználóknak útbaigazítást ad, vagy például megmutatja a nyitvatartási időt. 

Clarifai

A Clarifai az egyik legpontosabb képfelismerő API, amely segít az adatok címkézésében, rendszerezésében és értelmezésében. Át tudja rostálni a strukturálatlan képeket, videókat, szövegeket és hangfájlokat, és a szoftver segítségével rendszerezhetjük a teljes adathalmazt.

Ez nagyon hasznos lehet a piackutatásban, ha meg szeretnénk érteni, hogyan terjed egy téma vagy közönség online, vagy ha egy új témához akarunk valamilyen érzést társítani. A tartalmat is gyorsan és egyszerűen moderálhatjuk, megtanítva a mesterséges intelligenciáját arra, hogy felismerje, mit nem szeretnénk látni.

A Clarifai képfelismerő platformját egy ingyenes API kapcsolattal tesztelhetjük, hogy megtapasztaljuk, miket is tud és milyen erős ez az eszköz. 

Amazon Rekognition

Az Amazon 2016-ban szállt be a képfelismerés bizniszbe, amikor elindította Rekognition nevű eszközét, amely elsősorban az arcfelismerésre összpontosít a képek és videók elemzése során. A Rekognitiont világszerte vásárolták meg biztonsági rendszerek üzemeltetői és kormányok.

Az eszköz logóazonosítóként is használható. Mély neurális hálózati modelleket használ a képeken található több ezer objektum és jelenet felismeréséhez és címkézéséhez. Azonban fontos tudni, hogy csakis megadott képeket tud elemezni. Azaz ha például azt szeretnénk megtudni, hogy a logónk milyen képeken szerepel, akkor előtte a logóval meg kell ismertetnünk a rendszert. 

A program olyan esetben is nagyon hasznos lehet, ha például a marketing kampányunkban influenszereket használunk, hiszen könnyedén felkutatja az általuk megjelenő képeket és videókat.

Imagga

Az Imagga egy minden egyben képfelismerő platform, amely a kategorizálásban jeleskedik. API-ja testre szabható, hogy azonnali képszervezési adatokat generáljon, amelyek a marketingeseknek például nagyon hasznosak lehetnek a stratégia kialakításakor.

Az arcfelismerés, az NSFW felnőtt tartalmak moderálása és a vizuális keresés szintén az Imagaa csomag részét képezi, ami azt jelenti, hogy könnyedén megtalálhatjuk azokat a képeket, amelyek valóban rezonálnak arra, amit meg szeretnénk találni.

Az Imagaa csomagjának talán legpraktikusabb eszközei azonban a képkivágási és színezési funkciók, amelyek kutatási eredményeink alapján átalakíthatják a képeket.

Microsoft Azure Custom Vision

A Microsoft Azure Custom Vision az egyik legrugalmasabb képfelismerő szoftver. Megköveteli, hogy mindössze néhány képből kiindulva építsük fel saját modellünket. A képek kategorizálása és a logók keresése a vérében van a programnak. Az információk más eszközökre is továbbíthatók és valós idejű képfelismerést is futtathatunk.

Konklúzió

Bár jónéhány kiváló képfelismerő programot megnéztünk, a lista azonban közel sem teljes, hiszen szinte hónapról hónapra tűnnek fel új startupok nagyon izgalmas fejlesztésekkel. Ahhoz, hogy megtaláld az igényeidnek leginkább megfelelő eszközt, érdemes minél többet kipróbálni, hogy megtudd, funkcionalitásában melyik áll hozzád a legközelebb és természetesen a felhasználóbarát szempontok sem elhanyagolhatók.

Ha bármilyen SEO segítségre van szükséged, keress bennünket bizalommal >>