Jogtiszta képek: így használj fotókat legálisan!

Frissítve: Pál Zoltán Gábor

Az interneten ma gyakorlatilag bármilyen fényképhez, illusztrációhoz hozzáférhetünk. Nem árt azonban tisztában lenni azzal, hogy honnan, milyen feltételekkel tölthetünk le képeket anélkül, hogy jogsértést követnénk el. Összeállítottam egy hasznos útmutatót, amelyből többek között megtudhatod, hogy mik azok a jogdíjmentes fotók, mitől lesznek jogtiszták a képek, és hogy hogyan használhatod ezeket teljesen legálisan projektjeid során. Továbbá bemutatok néhány olyan platformot is, ahol akár teljesen ingyen hozzáférhetsz ezekhez.

Jogtiszta képek, jogdíjmentes fotók: mit érdemes ezekről tudni?

Először is mik azok a jogdíjak?

A jogdíj egy megállapított ellenérték,amelyet egy kereskedelmi termék, például egy fotó felhasználásáért kell fizetni. Ugyanúgy, ahogy mondjuk egy hangstúdió jogdíjat fizet azért, ha egy régebbi dal részletét beépíti egy új számba, amelyet az egyik előadójuk vesz fel. 

Ha egy médiavállalat egy szabadúszó fotós képét szeretné felhasználni egy általuk közölt cikkhez, előfordulhat, hogy jogdíjat kell fizetnie a kép nyomtatott és digitális hírcikkeiben való felhasználásáért. 

Nem minden esetben kell azonban jogdíjat fizetni, hogy jogtisztán használhassunk egy fotót.

Jogdíjmentes licencelhető képek

A jogdíjmentes fotók a képek egyedi kategóriáját tartoznak, amelyek licenccel rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy a vállalkozások egyszeri díj ellenében megvásárolják azt, és annyiszor használhatják a kiválasztott képet, ahányszor csak akarják. A jogdíjmentes képek előnye, hogy nem kell megújítani a képek licencét, elég egyszer megvenni.

Ezek esetén a vásárló nem rendelkezik kizárólagos jogokkal, hanem azt bárki, aki licenccel rendelkezik vagy ingyenesen letölti, felhasználhatja a munkája során. A képet módosíthatja, hogy például még inkább a márkához illő legyen. Változtathat a betűtípusokon, vagy más illusztrációkat és dizájnelemeket adhat hozzá. 

Ezeknél a képeknél nem szükséges az eredeti tulajdonosra hivatkozni, ami hasznos például egy közösségi média kampány vagy egy prezentáció esetén.

Hogyan történik a képlicencelés?

A képgalériák domainjéhez hasonlóan a kép tulajdonosának és a kiadónak először meg kell állapodnia a képre vonatkozó licenc típusáról. Amikor valaki licencet vásárol, a tulajdonos a képhasználatért díjazásban részesül. 

Vannak ún. jogdíjas licencek, amelyek hasonlóak a jogdíjmentes képekhez, mivel átalánydíjat kell fizetni értük. De lehetnek korlátozások, például hogy a vásárló mennyi ideig használhatja a képet, és milyen formátumokban.

Miket érdemes még figyelni a képlicenceknél?

  • A Creative Commons licenc jogot ad a szerzői joggal védett kép megosztására, felhasználására és továbbfejlesztésére.
  • Az attribúció az alkotó munkájának megfelelő elismerését jelenti. Ez vagy szükséges, vagy nem szükséges egy stock fotó letöltésekor. 
  • A kereskedelmi célú felhasználás arra vonatkozik, ha a képeket anyagi haszonszerzés céljából használjuk. A stock oldal engedélyezheti például hirdetésekben vagy cikkekben történő alkalmazásukat, de az is lehet, hogy tiltják.
  • A tagság azt jelenti, hogy regisztrálni kell egy fiókot egy stock fotó oldalon, ha használni szeretnénk annak képeit. Vannak fizetős és ingyenes oldalak is.

FONTOS: Mindig érdemes kétszer is ellenőrizni a fotók licencfeltételeit, hiszen ezek plaftormonként eltérőek és változhatnak is. 

Honnan tölthetők le jogtiszta képek ingyen?

Lássunk most néhány olyan platformot, ahol jogtiszta képeket találhatsz projektjeidhez.

Google jogtiszta képek

Bizony a Google-ről is használhatunk jogtiszta képeket, amihez érdemes ismerni egy trükköt. A keresés során a Képek fülön találhatsz egy hasznos funkciót, ha az Eszközök gombra kattintasz. A Felhasználási jogok listából a Creative Common licencet jelöld ki és utána már kedvedre böngészhetsz a listából. Azt nem árt szem előtt tartani, hogy ezek a képek sajnos sokszor minőségileg hagynak kivetnivalót maguk után, vagy unásig használt fotókat kapsz, ettől függetlenül érdemes azért végigfutni rajtuk.

Pixabay

A Pixabay egy ingyenes stock weboldal, ahol több mint 2,2 millió stock kép, videó és zenei klip áll a közösség rendelkezésére. A szerzőktől származó jogtiszta fotókat kínál, amelyeket bárki szerkeszthet és felhasználhat engedély vagy a művészre való hivatkozás nélkül. Képméret és szín alapján is lehet keresni, ami nagyon jól jön, ha az arculatunkhoz illeszkedő képeket keresünk. Nagyszerűen használhatók például blogokhoz, közösségi média felülekre.

Itt fizetős Shutterstock képeket is kapunk találatként. Azonban ezektől sem kell megijedni, a szponzorált képek a Pixabay anyagi támogatása érdekében kerülnek fel, hogy professzionális fotók is rendelkezésre álljanak.

Külön kategóriát alkotnak az illusztrációk, és vektor grafikák illetve videók is vannak. Nagyon fontos, hogy képméret és szín alapján is tudsz keresni. Ha igazán ütős weboldalt szeretnél, akkor bizony a képanyagnak is illeszkednie kell a webdesign és az arculat palettájához. Gyakori szituáció, hogy egy adott árnyalatban keresünk témába vágó képeket.

Unsplash

Az Unsplash több mint 2,5 millió gyönyörű stock fotónak ad otthont, amelyeket fotósok globális közössége készített. Minden kép szabadon felhasználható, és az Unsplash minden nap új képekkel bővül, amelyeket letölthetsz. Ha ingyenes fiókot hozol létre ezen a stock fotó oldalon, összegyűjtheted a képeket, és iPhone-odról, iPadedről vagy számítógépedről is hozzáférhetsz hozzájuk.

Freepik

A Freepik egy nagyszerű ingyenes stock oldal a professzionális Photoshop sablonokat és gyönyörű stock képeket kereső alkotók számára. Az oldal több mint négymillió eszközzel rendelkezik, a vektoroktól az illusztrációkig, amelyek szintén letölthetők. 

Az ingyenesség itt azt jelenti, hogy egy megadott linket kell szerepeltetned a felhasznált kép mellett. A linket a letöltéskor adja meg a Freepik, és ezt kell majd bemásolnod az oldaladra. A Freepiknek létezik nem ingyenes verziója is, a prémium előfizetéssel nincs szükség megjelölni a forrást.

Pexels

Ez az egyik legegyszerűbb jogi feltételeket biztosító oldal. Bátran használhatod a saját fotóid feltöltésére és népszerűsítésére is. Érdemes tesztelni is kicsit az oldalt, hogy például egy absztrakt fogalomra keresel rá. 

A Pexels nagyon izgalmas, kreatív felület. A képek szabadon szerkeszthetők és könnyen igazíthatjuk őket saját arculati színeinkhez, egyszerűen beilleszthetők meglévő vizuális világunkba. 

Canva

A népszerű grafikai tervező program, a Canva is kínál ingyenes stock képeket az oldalán. A Canva könyvtárában több millió fizetős és ingyenes stock fotó található, amelyeket letölthetsz vagy használhatsz a platform szerkesztőjében.

Picjumbo

A Picjumbo egy ingyenes stock fotó weboldal, amelyet Viktor Hanacek dizájner és fotós hozott létre még 2013-ban. Az oldalt azután indította el, hogy az összes többi fotóoldal elutasította a munkáit, mondván, hogy nem elég minőségiek.

Ma a felület több ezer nagy felbontású képet kínál, valamint közösségi médiaelemeket és egyéb ingyenes dizájnokat. A képek könnyen megtalálhatók és gyűjteményként jelennek meg, így ugyanazt a képet különböző nézetekből láthatod, és megtalálhatod a legjobb ingyenes fotókat a projektedhez.

Life of Pix

A Life of Pix több ezer stock fotót tartalmaz, köztük mindent az élelmiszerektől és emberektől kezdve az építészetig és a textúrákig. Az oldal rendszeresen 10 új fotóval frissül a hét választott fotósától. Minden szerzői jogdíjtól mentes kép kereskedelmi felhasználásra is elérhető, de a forgalmazókra bizonyos korlátozások vonatkoznak. 

FreeImages

A FreeImages több mint 380 000 jogtiszta stock fotót kínál. A képeket licencelheted, hogy felhasználhasd őket a közösségi médiában, hirdetésekben, nyomtatott anyagokban, weboldalakon vagy bármilyen más projektben, amelyen dolgozol. Találhatsz fotókat divat,  fitnesz, üzlet, család, utazás és még sok más témában. Mindegyik ingyen letölthető. 

FOCA stock

A korábban MMT néven ismert FOCA stock a kereskedelmi felhasználásra szánt ingyenes stock fotók teljes archívumát kínálja, és minden héten új fotókkal bővül. Nagy hangsúlyt fektet a természetképekre és a makró fotókra. Az oldal hihetetlenül könnyen navigálható, és lehetővé teszi a kategóriák, címkék, színek és tájolás szerinti rendezést, így könnyen megtalálhatod, amit keresel.

Picography

A Picography egy ingyenes stock fotó oldal, amely kicsi, de nagyszerű képeket kínál. Könnyen navigálható, és számos kategóriával rendelkezik, így sokféle vállalkozás megtalálhatja a számára ideális fotókat. Bár a Picography nem követeli meg a felhasznált fotók megnevezését, de minden egyes kép sarkában szerepel a címe és a fotós neve. 

A komolyabb játékosok: jogtiszta képek fizetős stock fotó oldalakról

A jó minőségű, nagy felbontású képekre hatalmas az igény, ezek forgalmazására a stock ügynökségek specializálódtak. Sajnos ezek egyáltalán nem olcsók, így kisebb cégek számára sokszor az ingyenes platformok maradnak inkább. Nem árt azonban tudni, hogy a fizetős oldalak is kínálnak ingyenes fotókat.

Nézzük is most meg a legnépszerűbbeket!

123 RF

A 123RF egy jó hírű stock fotóügynökség az iparág vezető szereplői között. A sok éve működő, megfizethető, jogdíjmentes stock fotók változatos kínálatával ez a cég több tízmillió letölthető és felhasználható képpel rendelkezik. A vállalkozások számára minőségi és árban is elérhető megoldásokat ad.

Shutterstock

A Shutterstock a licencelt stock fotók, vektorok, illusztrációk és zenék vezető szolgáltatója, elsősorban vállalkozások számára világszerte. Több mint egymillió alkotó képeit találhatjuk meg, egyre növekvő közösséggel rendelkezik, és naponta több százezer kreatív eszközzel bővül.

Eddig több mint egymilliárd képet, videoklipet és zeneszámot töltöttek le a Shutterstockról. Több mint 300 millió ingyenes stock képet tartalmazó könyvtárral büszkélkedhet, és több mint 150 országban vannak ügyfelei.

Getty Images

A Getty Images több mint 200 milliós nagyságrendű könyvtárából kínál képeket, szerkesztői fotókat, videókat és zenéket. A Getty Images inkább a vállalatok és a reklám- és médiaszakma kreatív szakemberei felé orientálódik. 

A legtöbb kép nem ingyenes – a felhasználásukért licencet kell fizetni. Néhány képet azonban ingyenesen használhatsz a Getty beágyazási funkciójával, amely csak nem kereskedelmi célú felhasználásra vonatkozik. A lényeg? Az ingyenes képek alján ott van a Getty Images vízjel, és nem tudsz megszabadulni tőle.

Adobe Stock

Az Adobe Stock a prémium kategóriás stock fotóiról és a magas árairól híres. Fotógyűjtemény témái nagyon színesek. Ingyenes képek, illusztrációk, sablonok és 3D-s eszközök gyűjteménye is elérhető azonban, amelyeket felhasználhatsz akár személyes vagy céges projektjeidhez. 

iStock

Az iStock egy szintén vezető stock fotó weboldal. Több millió népszerű fotót, illusztrációt, clip artot, videót kínál. Arról is ismert, hogy jól megfizeti a közreműködőket. Bár a legtöbb eszközért licencdíjat kell fizetni, az iStock hetente ingyenesen letölthető stock fotókat is kínál. 

Konklúzió

Ahogy láthatod, számos remek platformon találhatsz lenyűgöző stock fotókat, melyeket akár blogbejegyzéseidhez, közösségi média posztjaidhoz, weboldaladhoz, prezentációidhoz, vagy bármi máshoz használhatsz. Fontos azonban, hogy akármelyik felületről is töltesz le képeket, mindig olvasd el figyelmesen a felhasználási feltételeket, hiszen azok időről időre változhatnak.

Amennyiben segíthetünk tartalommarketingben, vagy bármilyen egyéb SEO támogatásra van szükséged, keress bennünket bizalommal >>