Google keresés kép alapján: hasznos tudnivalók nem csak kezdőknek

Frissítve: Pál Zoltán Gábor

Abban már a viszonylag kezdő internetezők is profik, hogy hogyan keressenek szöveges tartalomra vagy kulcsszó alapján képekre a Google-ben. De a fordított képkeresés sokszor a rutinosabb rókákat is zavarba hozza. Azon túl, hogy a technikát sem ismerik, fogalmuk sincs, hogy miért is jó ez és mire alkalmas. Cikkemben most megmutatom, hogy mi fán terem a Google keresés kép alapján, milyen előnyöket kovácsolhatunk belőle és pontosan hogyan is működik.

Hogyan keressünk a Google-ön kép alapján?

A Google keresés kép alapján egy olyan funkció, amely lehetővé teszi, hogy szöveges lekérdezés helyett fotókat használva találjunk meg képeket az interneten. Ez hasznos lehet, ha egy bizonyos fényképre van szükségünk, vagy ha konkrét fotóhoz hasonló képekre pályázunk.

A Google képkereső a legszélesebb körben használt platform, mivel kiterjedt adatbázisában több milliárd a világhálóra feltöltött kép található. A Google-ben különböző minőségű, méretű vagy formátumú képekre vadászhatunk.

A Google képfelismerő funkciója vizuális információkat használ és elképesztően pontos. Könnyedén azonosítja az emberi arcokat, tájakat és termékeket. Gond nélkül tesz különbséget a professzionális stock fotók és az amatőr képek között.  

A Google algoritmusok segítségével dönti el, hogy mely képeket jelenítse meg. A képkereső a listázás során a megadott meta adatokkal is dolgozik, például értelmezi a fájlnevet, az alt textet, a képaláírásokat és a fotók kontextusát, figyelembe véve annak a weboldalnak a témáját is, amelyen a kép megjelenik.

Mire használjuk a Google képkereső funkcióját?

A Google képkereső kiválóan alkalmas arra, hogy egy adott témakörhöz kapcsolódó képeket találjunk. Ez akkor lehet hasznos, ha például egy projekthez végzünk kutatást, vagy egy prezentációhoz szeretnénk megfelelő fotókat találni. 

Emellett az alábbiakra is lehetőséged van a fordított képkeréssel!

Tudj meg többet a kép tárgyáról

Láttál egy aranyos kutyát, de nem tudod, hogy milyen fajtájú? A fordított képkeresés segítségével egyszerűen csak fel kell töltened egy fotót és máris megtudhatod a fajta jellegzetességeit, hogy mivel etesd, mekkora a mozgásigénye stb. Hasonlóan embereket, helyeket, termékeket is bármikor beazonosíthatsz és információkat szerezhetsz róluk.

A kép eredeti forrásának megtalálása

Amennyiben szeretnéd megtudni, hogy ki az eredeti kép tulajdonosa, akkor a fordított keresés remek eszköz ehhez. Így lehetőséged van arra, hogy adott esetben engedélyt kérj a szerzőtől a fotó felhasználására.

Linképítési lehetőség

Nem csak arra használhatod a képkereső eszközt, hogy megtaláld más képek tulajdonosait, hanem azt is ellenőrizheted, hogy a te képeidet ki posztolta. Amennyiben rátalálsz ezekre a weboldalakra, írhatsz nekik, hogy említsenek meg téged szerzőként és hivatkozzanak honlapodra, ez remek alkalom a linképítésre.

Plagizált képek keresése

A fotótolvajok sok trükköt bevetnek, hogy elfedjék a jogtalan képhasználatot,  de a Google képkeresőjét nehéz átverni. Könnyedén leleplezheted azokat az oldalakat, amelyek visszaélnek a tulajdonoddal.

Vizuálisan hasonló képek keresése

Elképzelhető, hogy találsz egy számodra ideális képet, de más stílusban lenne szükséged rá. A Google fordított képkereső segítségével felfedezhetsz a mintaképhez vizuálisan hasonló vagy hozzá kapcsolódó képeket.

Egy adott kép több változatának felfedezése

Lehet, hogy egy kép jelenlegi verziója nem teljesen megfelelő. A fordított képkereséssel egy konkrét kép több változatát is megszerezheted, legyen szó akár más méretről, formátumról vagy minőségről.

Személy keresése fénykép alapján

Ez nagyon is lehetséges, ugyanakkor fontos feltétele, hogy az illetőről az adatbázisban szerepeljen olyan kép, amelynél a neve is megtalálható. Minél ismertebb a személy, vagy minél aktívabb a közösségi oldalakon, annál nagyobb az esélye, hogy fénykép alapján rátalálunk.

Fordított képkeresés, avagy miben különbözik a hagyomástól?

A Google-ben tudunk akár kulcsszó, akár kép alapján keresni.

A hagyományos, kulcsszavas változat pofonegyszerűen működik, beírjuk a keresett szót, majd a képek parancsra kattintva láthatjuk a fotókkal teli találati listát

Keresésre jobb klikkel is van lehetőség: ha böngészés közben találunk egy fotót, mellyel kapcsolatban több infóra van szükségünk, akkor csak annyit kell tenni, hogy jobb gombbal rákattintunk, majd az előugró ablak alján megnyomjuk a  “Képkeresés ezzel: Google” parancsot.

Kereshetünk továbbá URL alapján is, egyszerűen csak bemásoljuk a kép linkjét a Google képkeresőbe és a keresőmotor ez alapján kutat releváns fotótalálatok után.

Így működik a fordított képkeresés, avagy a Google keresés kép alapján

Most pedig lássuk a technikai részleteket!

Kép keresése számítógépen

 1. Mentsd le a képet, amelyre keresni szeretnél. 
 2. Menj a google.com oldalra, és kattints a Képekre, majd a Kép alapú keresés ikonra.
 3. Ezután vagy dobd be a fotót Drag&Droppal, vagy klikkelj a  “Kép feltöltése” lehetőségre, válaszd ki a képet és kattints a “Megnyitás” gombra.

A Google olyan képek találatait fogja megmutatni, amelyek hasonlóak az általad kiválasztott képhez, a fotóra kattinva pedig láthatod a kép eredeti forrását.

Kép keresése telefonon

 1. Nyisd a Google Chrome alkalmazást androidos telefonodon, táblagépeden.
 2. Kattints a képet tartalmazó webhelyre, vagy készíts egy képet a telefon kamerájával, meglévő fotó esetén klikkelj a fotóválasztóra a kép feltöltéséhez.
 3. Koppints a Keresés a Google Lens lehetőségre.
 4. Válaszd ki a keresés módját, a képen látható tárgy vagy a kép egy részét, amit használni szeretnél.
 5. Az oldal alján görgess le a kapcsolódó keresési találatokhoz.

Keresés Google Lens-szel

A Google Lens segítségével további információkat szerezhetsz a fotókon vagy a környezetedben lévő tárgyakról, és különböző műveleteket hajthatsz végre rajtuk.

 1. Nyisd meg a Google Fotók alkalmazást androidos telefonodon vagy táblagépen.
 2. Jelölj ki egy fotót.
 3. Koppints a Lens elemre.
 4. A fotótól függően olvasd el a kapott információkat, hajtsd végre a kívánt műveletet, vagy keress rá a hasonló termékekre.

Miket is kereshetsz a Google Lens-szel? Például, ha egy fényképen kijelölsz egy könyvet, akkor megjelenítheted annak összefoglalóját, elolvashatod a hozzá kapcsolódó értékeléseket. Ugyanígy egy bútor esetén megtudhatod, hogy hol vásárolhatod meg.

Képek keresése egyedi paraméterek alapján

A képek keresése során a találatokat egyedi paraméterek alapján is szűrhetjük.

Az Eszközök gombra kattintva, az alábbiakat adhatjuk meg:

 • Méret – Kereshetünk bármilyen, nagy, közepes illetve ikon méretű fotókat.
 • Szín – Megadhatunk bármilyen színű, fekete-fehér vagy konrét színre vonatkozó keresési szűrőket.
 • Típus – Szűkíthetjük a találatokat clipart, vonalrajz vagy GIF változatokra.
 • Idő – Szűrhetünk az elmúlt 24 óra, az elmúlt hét, hónap és év képeire. 
 • Felhasználási jogok – Megadhatjuk, hogy az összes, creative commons- vagy kereskedelmi és egyéb licencek alapján keresünk.

Mi az a Google gyűjtemény?

A gyűjteményekbe linkeket, képeket és helyeket menthetsz el a Google találatai közül, hogy később gyorsan megtalálhasd őket. Ehhez minden esetben be kell jelentkezned Google fiókodba.

Így hozhatsz létre új gyűjtetményt

 1. Látogass el a google.com/collections címre.
 2. Klikkelj a bal oldalon található az Új gyűjtemény gombra.
 3. Adj nevet a gyűjteménynek, majd nyomd meg az Ok gombot.
 4. Keress rá hozzáadható képekre vagy más elemekre, majd mentsd el őket a gyűjteménybe.


A gyűjteménybe csak abban az esetben tudsz képet menteni, ha erre lehetőség van. Ehhez kattints a kívánt találatra, majd klikkelj a Továbbiakat jellemző 3 pontra és a Hozzáadás gyűjteményhez gombra.

Összegezve

Ahogy láthattuk a kép alapú keresést nagyon széles körben használhatjuk, akár blogcikkeinkhez, vagy ha bárhová  jogtiszta képforrásra van szükségünk. De azt is könnyedén lelephezhetjük, ha valaki a mi képeinkkel ékeskedik, ugyanakkor előnyünkre fordítva remek linképítő eszközt kovácsolhatunk belőle. A képkeresőnek fontos szerepe van a SEO-ban, hiszen a piacunkon releváns kulcsszavak mellett a képtalálatok is segítik tartalom stratégiánkat. Irányadók lehetnek, hogy milyen témákban érdemes saját fotókban is gondolkodnunk, melyek mindig elsőbbséget élveznek a stock fotók helyett.

Ha szükséged van SEO segítségre, keress bennünket bizalommal! >>