Helyi keresőoptimalizálás: így javíthatod lokális rangsorolásodat

Frissítve: Pál Zoltán Gábor

A helyi SEO az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy növeld vállalkozásod bevételeit. A releváns helyi keresési találatokban való megjelenéssel és kiemelkedő pozíció elérésével több potenciális ügyfelet érhetsz el és értelemszerűen több eladást generálhatsz. Hogyan építsd be a helyi keresőoptimalizálást marketing stratégiádba? Kinek és mikor jó a lokális SEO? Hogyan készíts Google Cégem fiókot  és mikre figyelj? Mutatom!

Mi az a helyi keresőoptimalizálás?

A helyi SEO (angolul: local SEO), a weboldal optimalizálásának gyakorlata annak érdekében, hogy a helyi keresésből származó forgalom, a leadek és a márkaismertség növekedjen. A lokális keresőoptimalizáláshoz kapcsolódó gyakori feladatok közé tartozik a helyi kulcsszavak megtalálása, a vállalkozás Google Cégem profiljának optimalizálása és speciális helyi tartalmak létrehozása.

Kinek fontos a lokális SEO?

A helyi keresőoptimalizálás minden olyan vállalkozás számára előnyös lehet, amely egy adott régió ügyfeleivel lép kapcsolatba vagy szolgálja ki őket. Ide tartoznak többek a kiskereskedelmi üzletek, a szolgáltató vállalkozások, az éttermek és szállodák, a kórházak, a bankok, az építőipari vállalatok, de az orvosok, ügyvédek is.

Elsősorban azoknak elengedhetetlen, akik fizikai bolttal, irodával, rendelővel rendelkeznek, de az online szolgáltatást nyújtó vállalkozások számára is rengeteg előnyt kínál, hiszen egy remek felületet biztosít az online térben.

A helyi keresőoptimalizálás legfontosabb lépései

Nézzük most meg, hogy mire lesz szükséged ahhoz, hogy weboldalad jó helyezést érjen el lokális szinten.

#1. Helyi kulcsszavak kutatása

A helyi SEO első lépése, a helyi kulcsszavak felkutatása. Azaz olyan kifejezések keresése, melyeket a potenciális ügyfelek a tiédhez hasonló vállalkozások megtalálására használnak. Ehhez igénybe vehetsz szakértői segítséget, vagy használhatsz olyan kulcsszókutató eszközöket, mint a Google Ads Keyword Planner vagy a Moz Keyword Explorer.

#2. Optimalizáld weboldaladat a helyi kulcsszavakra

Miután azonosítottad a legfontosabb helyi kulcsszavakat, a következő lépés az, hogy weboldaladat optimalizálnod kell az adott kifejezésekre. Ez magában foglalja a helyi kulcsszavak hozzáadását a weboldal tartalmához, címeihez, meta tagjeihez és URL-jeihez.

#3. Helyi listák és profilok létrehozása

SEO szempontból nagyon jól működik, ha helyi listákat és profilokat hozol létre könyvtárakban és véleményező oldalakon. Ez támogatja, hogy vállalkozásodat könnyen megtalálják a helyi keresési eredmények között, és lehetőséget adhat arra is, hogy lokális értékeléseket kapjon, ami tovább javíthatja a rangsorolásodat. Ilyen lehet például a Google Cégem, a Yelp vagy a TripAdvisor. 

#4. Optimalizáld közösségi média profiljadat

SEO szempontból fontos közösségi média profiljaid, például a Facebook  vagy Twitter profilod optimalizálása. Tüntesd fel a helyi kulcsszavakat profilod leírásában és tartalmában, és győződj meg róla, hogy megadtad tartózkodási helyedet, ami a helyi SEO alapja.

#5. Helyi tartalom létrehozása

A lokális keresőoptimalizáláshoz elengedhetetlen a minőségi tartalom készítése a helyi hírekről, eseményekről.

Ilyenek lehetnek a(z):

 • blogbejegyzések
 • infografikák
 • videók

Ez a helyi tartalom segíthet abban, hogy magasabb helyezést érj el a lokális keresési eredményekben, és több helyi ügyfelet vonzzon.

#6. Helyi vélemények és linkek beszerzése

A helyi értékelések és linkek szintén segíthetnek jobb eredményeket elérni a keresési találatok között. A vélemények hitelessé teszik vállalkozásodat és javíthatják az átkattintási arányt, míg a helyi linkek azt jelzik a keresőmotorok számára, hogy céged releváns és megbízható.

Helyi keresőoptimalizálás a Google Cégemmel

És akkor most lássuk a lokális SEO egyik legfontosabb alapkövét, a Google Cégemet. 

Mi is az a Google Cégem?

A Google a helyi keresőoptimalizálás egyik legkiválóbb eszköze. A felhasználók többsége, ha valami problémája van, vagy konkrét termékre, szolgáltatásra keres, akkor egyből a Google-höz fordul segítségért. Csak beírja a kulcsszót és máris tucatnyi ajánlat közül választhat. Éppen ezért kár kihagyni azt a ziccert, hogy a te vállalkozásod is naprakészen szerepeljen a Google Cégem adatbázisában.

A Google Cégem gyakorlatilag egy ingyenes helyi listázási szolgáltatás, amely segít a vállalkozásoknak megjelenni  a lokális Google találatok között. Vállalkozásodra keresve megtalálhatók a céggel kapcsolatos legfontosabb információk, láthatóvá válsz a Google Térképen, továbbá fotókat jeleníthetsz meg, közzéteheted újdonságaidat, termékeidet, nyitvatartásodat, telefonszámodat, weboldaladat stb.

De ami a legjobb, hogy a jó eredményekért nem is kell ismerniük céged nevét. Biztosan te is találkoztál már azzal a jelenséggel, hogy rákerestél például arra a szóra, hogy pizza és a top 3 találat mind a közeledben volt. Nos, ez teljesen rendjén is van, hiszen a local pack, azaz a helyi csomag a környékeden lévő top 3 találatod jeleníti meg. Minél több infóval töltöd fel a Google Cégem adataid, annál biztosabb, hogy bekerülsz a legrelevánsabb találatok közé és ezzel hatalmas versenyelőnyre tehetsz szert. A cél tehát, kitűnni a konkurensek közül. 

A Google cégem elképesztő előnye, hogy a látogatók anélkül találják meg könnyen a cégeddel kapcsolatos információkat, honlapodat, webshopodat, hogy neked egy fillért is költened kellene erre, a szolgáltatás ugyanis teljesen ingyenes. Cserébe ha jól csinálod, folyamatos organikus forgalmat generál, amellyel bevételeid is növekednek.

Érdekesség: 2021 végén a Google bejelentette, hogy a közismert Google My Business helyébe a Google Business Profile (GBP) lép, amely a helyi listázások kezelésének egy új módja. 2022. április 4-én a Google közölte, hogy a Google My Business alkalmazás megszűnik és a vállalkozások profilját ezentúl a Google Térkép alkalmazásban lehet kezelni. 

A Google Cégem előnyei

A Google Cégem segítségével:

 • meghatározhatod, hogy vállalkozásod hogyan jelenjen meg a keresési eredményekben és a Google Térképen
 • egyszerűen és gyorsan frissítheted céged adatait (cím, telefonszám, nyitvatartási idő, weboldal stb.), hogy mindig naprakész információk szerepeljenek vállalkozásodról
 • gyorsan reagálhatsz az ügyfelek kérdéseire, véleményeire, üzeneteire
 • megoszthatsz a termékeidről és szolgáltatásaidról készült fényképeket és meghirdethetsz akciókat, eseményeket
 • Google statisztikák segítségével pontos képet kaphatsz arról, hogy az ügyfelek hogyan szereznek tudomást vállalkozásodról és hogyan lépnek kapcsolatba veled

Google Cégem regisztráció lépésről lépésre

Most pedig lássuk, hogyan is készítheted el saját Google Cégem oldaladat.

1. Látogass el a google.com/business oldalra, és kattints a ‘Kezelés most’ gombra 

2. Add meg vállalkozásod nevét, címét és telefonszámát. 

JÓ, HA TUDOD: A vállalkozás nevének megadásánál  a Google automatikusan felkínálja az általa ismert cégneveket. Előfordulhat, hogy bár még csak most regisztrálsz, de már ismeri a cégedet. Ilyenkor az ‘Ön a tulajdonosa ennek a vállalkozásnak?’ opciót válaszd és kérj hozzáférést. Érdemes továbbá arra is figyelned, hogy ne a cégjegyzékben szereplő nevet add meg, hanem egy olyan verziót, ami utal a szolgáltatásodra is, pl. Cinque Terre Kft. helyett Cinque Terre pizzázó.

3. Válaszd ki az üzleti kategóriát.

4. A regisztrációt követően, a Google képeslapot fog küldeni vállalkozásod címére, mely 5-6 karakterből álló egyedi kódot tartalmaz, ezzel tudod majd hitelesíteni fiókodat. 

TIPP: Lehetőség van a Google Cégem fiók azonnali hitelesítésére is. Ennek feltétele, hogy a honlapon legyen elérhető legalább 2-3 napja az az e-mail cím és telefonszám amit a regisztrációkor megadsz. Továbbá, a weboldalhoz  a regisztrációkor megadott e-mail címmel legyen hozzárendelve a Google Analytics és a Google Search Console.

5. Ha a hitelesítés megtörtént, elkezdheted feltölteni a termékeiddel és szolgáltatásaiddal kapcsolatos információkat, a fényképeket, valamint különleges ajánlatokat, frissítéseket tehetsz közzé.  

6. A Google Cégem műszerfalán nyomon követheted céged teljesítményét.

Profi Google Cégem tippek

Ha szeretnéd tényleg hatékonyan használni Google Cégem fiókodat, akkor az alábbiakra is érdemes odafigyelned a még jobb Google helyezésekért.

1. tipp: Tartsd naprakészen fiókodat 

Ha a látogatók olyan adatokkal találkoznak Google Cégem profilodon, ami nem aktuális vagy releváns, akkor jelentősen veszíthetsz presztízsedből. Ezért mindig figyelj oda arra, hogy a legfrissebb információkat szerepeltesd oldaladon. 

Például egy pizzázó vagy bármely bolt esetén a nyitvatartás updatelése kulcsfontosságú. Ha jönnek az ünnepek, vagy akár ledolgozós szombat miatt borul a menetrend, különösen érdemes odafigyelni, mert kuncsaftjaid bizony a Google-ről fognak tájékozódni. 

De értelemszerűen azonnal frissíteni kell, ha változás történik elérhetőségeid bármelyikében. Sőt, nem elég a szöveges tartalmat aktualizálni! Amennyiben üzleted új belsőt kap, azonnal cserélned kell a feltöltött képeket is. Emellett ha termékeid új csomagolásba öltöznek, ajánlott Google látogatóidnak is azonnal megmutatni azokat.

2. tipp: Válaszolj azonnal a kérdésekre

A Google Cégemnél nagyon hasznos, hogy a vásárlók kérdéseket tehetnek fel, amire bárki válaszolhat. Ahhoz, hogy ez vállalkozásod szempontjából a legelőnyösebb legyen, neked kell az elsőnek lenned, aki hiteles információkat ad, emellett a gyorsaságod és odafigyelésed is imponálni fog a látogatóknak. 

3. tipp: Minden vélemény számít: figyeld a kommenteket és értékeléseket!

A Google Cégemben nem lehet letiltani a véleményeket, ami akkor nagyon hasznos, ha pozitív értékelések érkeznek. Ugyanakkor vállalkozás tulajdonosként fel kell arra is készülnöd, hogy kellemetlenebb hozzászólásokat is kapsz. Ez benne van a pakliban, érdemes tehát felvértezned magad.

Fontos, hogy mind a dicsérő, mind pedig a negatív kommentekre reagálnod kell. Ezzel pozitív képet festesz vállalkozásodról, mert a felhasználók azt látják, hogy számít a véleményük és semmit sem söpörsz a szőnyeg alá.

De hogyan kezelheted a kritikákat? Először is mindig mutass megértést, köszönd meg a hozzászólást és adj konkrét megoldási javaslatot. Ezzel az attitűddel még a negatív esetekből is pozitívan jöhetsz ki.

Abban az esetben, ha valaki nem mondja el a konkrét problémáját, csak egy csillaggal értékel, beszélgetést is kezdeményezhetsz, hogy megtudd, mivel nem elégedett és hogyan segíthetsz, ez jó színben fog feltüntetni vásárlóid előtt.

4. tipp: Ha még nincs honlapod, legyen Google Cégem profilod

A Google Cégemnek van egy ingyenes weboldal készítő funkciója, amivel egyszerűen elkészíthetsz .business.site végződésű honlapot, ami remek megoldás mindaddig, amíg nincs saját weboldalad. Ez segíthet abban, hogy a felhasználók könnyen rád találjanak. Ezt azonban érdemes csak átmeneti mankónak használni, hiszen keresőoptimalizálás szempontjából egyértelműen a saját tulajdonú oldal a legjobb megoldás. 

5. tipp: Google Cégem analitika a hatékonyabb keresőoptimalizálásért

Profilodban folyamatosan diagramokon keresztül követheted nyomon a legfontosabb információkat, például, hogy hányan és milyen kifejezésekre, kulcsszavakra kerestek, mennyien terveztek útvonalat stb. 

Ebből megtudhatod, hogy:

 • hogyan írj SEO szempontból még jobb szövegeket
 • milyen kulcsszavakat építs be a cégleírásba
 • milyen képek és videók támogatják a nagyobb elérést

Összefoglalva

Tagadhatatlan, hogy az online jelenlét és a fontos elérhetőségek nyilvánossága ma már elengedhetetlen a vállalkozások számára. A Google Cégem profil létrehozása az egyik módja annak, hogy növeld vállalkozásod láthatóságát, még abban az esetben is, ha új vagy a piacon és nincs hivatalos honlapod. Egy jól optimalizált Google Cégem profillal jelentősen megnövelheted látogatóid számát, ami értelemszerűen a bevételek növekedéséhez is vezet.

Ha szeretnéd javítani helyi SEO-dat, és több potenciális ügyfelet elérni, lépj kapcsolatba velünk. Segítünk optimalizálni online jelenlétedet és jó pozíciót elérni a helyi keresési eredményekben.