Mi az az átkattintási arány és miért fontos a jó CTR?

Frissítve: Pál Zoltán Gábor

Az online marketing kampányokban kulcsfontosságú szerepe van az átkattintási aránynak, hiszen innen tudhatjuk, hogy megjelenő hirdetéseink, tartalmaink hány embert érdekeltek. A magas CTR elengedhetetlen egy PPC kampány sikere szempontjából, mivel közvetlenül befolyásolja a minőségi pontszámot és azt, hogy mennyit kell fizetnünk, amikor valaki ráklikkel a hirdetésükre. Mit érdemes tudni az átkattintási arányról? Mi határozza meg, hogy alacsony vagy magas a CTR? Hogyan javíthatjuk a CTR-t? Jöjjenek a részletek!

Mi az az átkattintási arány?

Az átkattintási arány – angolul Click Through Rate (CTR) – egy kulcsfontosságú teljesítménymutató, ami pontos képet ad arról, hogy a felhasználók milyen gyakran klikkelnek egy tartalomban található linkekre vagy cselekvésre ösztönző felhívásokra. Segítségével pontosan mérhetjük, hogy mennyire teljesítenek jól hirdetéseink és kulcsszavaink. 

A CTR-t leggyakrabban PPC kampányoknál, a keresőoptimalizálás során, valamint e-mail marketingben használjuk, de egyéb digitális marketing csatornákon is mérjük. 

Hogyan számoljuk ki a CTR-t?

A CTR-t úgy kapjuk meg, ha a hirdetésünkre történő kattintások számát elosztjuk a hirdetés megjelenéseinek számával.

CTR = Kattintások ÷ Megjelenések

PÉLDÁUL: Ha 100 megjelenés esetén 8-an klikkelnek a reklámra, akkor a CTR 8% lesz.

Miért hasznos a CTR?

A CTR segítségével felmérhető, hogy mely hirdetések és kulcsszavak teljesítenek jól és működnek a célközönségünknél, és melyeken kell javítani. 

PÉLDÁUL: Fizetett hirdetési kampányt futtatunk, ami a weboldalunkra, landing oldalunkra vagy webáruházunkra mutat. A CTR megmutatja, hogy a hirdetés mennyire hatékonyan vonzza a potenciális vásárlókat. Ha többféle verziót használunk, akkor könnyedén összehasonlíthatjuk a CTA-kat és megnézhetjük, hogy mi az, amire harapott a közönség és mi az, amin finomítani, módosítani kell.  

Mit jelent az alacsony és a magas CTR? 

Alacsony CTR

Az alacsony CTR azt jelezheti, hogy:

 • nem volt elég világos és meggyőző az üzenetünk
 • a használt kulcsszó nem volt releváns 
 • nem a megfelelő demográfiai csoportot értük el

Magas CTR

Magas CTR esetén tartalmunk releváns és vonzó, és az emberek nagyobb valószínűséggel hajtják végre az általunk kívánt műveleteket.

A magas CTR azért fontos, mert befolyásolja a kulcsszó várható CTR-értékét is, aminek fontos szerepe van a hirdetési rangsorban.

A Google Ads-ben minél jobb helyezést érünk el, annál alacsonyabbak a költségek. Az, hogy milyen a CTR, az egyik kulcsfontosságú tényező a Google minőségi mutató képletében, ami a hirdetés pozíciót és a tényleges kattintásonkénti költséget befolyásolja.

Mi számít jó CTR-nek?

Arra a kérdésre, hogy mit nevezünk jó CTR-nek, nincs egyértelmű válasz. Ez  ugyanis számos tényezőtől függhet, így:

 • Az iparág átlagos átkattintási arányától
 • A kulcsszavaktól, amelyekre licitálunk
 • A PPC fiókon belüli egyes kampányoktól
 • A hirdetési szöveg relevanciájától
 • A tartalom típusától

Amennyiben az online marketing csatornák esetében szeretnénk meghatározni a jó teljesítményt, akkor nagyjából 2%-os ideális. E-mail marketingnél ez a szám, 2,5%. De például az organikus találatok között akár 30 százalékos CTR-t is elérhetünk.

CTR A PPC kampányokban és a SEO-ban

Az átkattintási arányt a különböző csatornákon eltérően kell értelmezni.

Átkattintási arány a PPC kampányokban

Minden PPC kampány végső célja, hogy a  felhasználók eljussanak a weboldalunkra és elvégezzék a kívánt műveletet (pl. vásárlás, lead- vagy kapcsolatfelvételi űrlap kitöltése stb.). 

PPC hirdetések esetében a CTR jelentős részben a hirdetésünk üzenetétől vagy a célzásától függ. 

Nagyon fontos, hogy az elemzés során önmagában nem elegendő, ha a CTR-rel foglalkozunk, ugyanis a visszafordulási, valamint a konverziós aránynak is fontos szerepe van abban, hogy egy kampány mennyire eredményes.

CTR az organikus kereséseknél

Az átkattintási arány az organikus keresések során azt mutatja, hogy hány felhasználó jutott el a találati oldalakról weboldalunkra vagy landing page-ünkre.

A kattintások számát jelentősen befolyásolja az organikus találatok között elfoglalt rangsorunk, továbbá a találat címe, leírása, URL címe is.

Tegyük fel, hogy a 3. helyen állunk egy olyan kulcsszóra, amelyre havonta 100 ember keres és 10-en kattintanak a keresési eredményre. Akkor az organikus CTR erre a kulcsszóra 10% lesz.

Az organikus CTR tehát két szempontból fontos:

 1.  magasabb átkattintási arány = nagyobb forgalom
 2. a CTR a keresőmotorok rangsorolásának egyik legfontosabb jelzése

Milyen tényezők befolyásolják az átkattintási arányt? 

Az átkattintási arányra az alábbi tényezők lehetnek hatással:

 • A tartalom minősége
 • A tartalom relevanciája a felhasználó keresési lekérdezéséhez képest
 • A címsor és CTA egyértelműsége
 • Képek és videók használata
 • A tartalom optimalizálása a keresőmotorok számára 
 • A felhasználó korábbi kattintási előzményei 
 • A felhasználó tartózkodási helye 
 • A felhasználó eszköze 
 • A felhasználó böngészője 
 • A napszak és hogy a hét melyik napján keres

7 hasznos tipp a CTR javításához

Hogy eredményesen javíthassuk a CTR-eket, fontos figyelembe venni, hogy milyen digitális csatornán kívánunk jobb mutatókat elérni.

Tegyük fel, hogy közösségi média felületeken szeretnénk javítani pozíciónkon. Ilyenkor például jó szolgálatot tehetnek a hashtagek. De ha PPC hirdetések esetén kívánjuk növelni a CTR-t, akkor mindenképp a címre és a szövegre kell fókuszálnunk, valamint a  hirdetésbővítmények is segíthetnek.

És akkor jöjjön néhány gyakorlati tipp!

#1. tipp: Ismerd meg a célközönségedet!

Ahhoz, hogy minél nagyobb CTR-t érj el, az alábbiakat fontos tudnod azokról, akiket szeretnél elérni:

 • Milyen nyelvezetet használ a célközönséged?
 • Milyen kulcsszavak relevánsak számukra?
 • Mobilról vagy asztali számítógépről neteznek?
 • Milyen tényezők ösztönzik őket a  vásárlásra?
 • A nap vagy az év melyik szakában keresnek leginkább a tiédhez hasonló termékre vagy szolgáltatásra?

Ahhoz, hogy bármilyen típusú digitális kampányt sikerrel futtathassunk, nagyon fontos, hogy ezekre a kérdésekre ismerjük a választ. Ennek a lépésnek mindenképpen meg kell előznie tartalmaink CTR optimalizálását.

#2. tipp:  Használj ütős, cselekvésre ösztönző felhívásokat (CTA)

Ha PPC hirdetési kampányt futtatsz, ne félj használni a CTA-kat. Bár vannak, akik szerint ez teljesen szükségtelen, de az igazság az, hogy a fogyasztók elvárják a CTA-t a hirdetési szövegben. 

A CTA megírásánál az alábbiakra érdemes odafigyelni:

 • Világosan, tömören fogalmazz, kezdd erős igével! (pl. szerezd be, rendeld meg, hívj most, iratkozz fel)
 • Hass az érzelmekre! (pl. Spórolj akár 50%-ot, tegyél az álmaidért még ma!)
 • Adj okot a cselekvésre! (pl. Regisztrálj most és vásárolj 50% kedvezménnyel!)
 • Vesd be a FoMO-t (Fear of missing), azaz éreztesd, hogy felhasználód lemarad valamiről, ha nem cselekszik! (pl. Fergeteges akció! Már csak 2 napig!)
 • Használj számokat! (pl. határidőt, vételárat, kedvezményt)

#3. tipp: Turbózd fel hirdetésed kiemelési eszközökkel

A kiemelési eszközökkel óriási lendületet adhatsz kampányaidnak. Ezek az apró extrák felturbózzák a szöveges hirdetések teljesítményét, olyan egyedi jellemzőket használva, mint például az ingyenes szállítás, a vélemények vagy az éjjel-nappali ügyfélszolgálat.

A kiemelés a hirdetéssel együtt jelenik meg. Amikor a felhasználók megtekintik a hirdetéseket, részletes információkat kapnak a vállalkozásról, valamint a termékekről és a szolgáltatásokról.

#4. tipp: Indíts visszaszámlálást!

A visszaszámláló egy zseniális találmány, azonnal cselekvésre ösztönöz azáltal, hogy beindítja azt az érzést, hogy valamiről lemaradunk. Egy okos kis visszaszámláló órával tehát könnyedén cselekvésre bírhatjuk a felhasználókat és javíthatjuk a CTR-t.

#5. tipp: Alkalmazz kizáró kulcsszavakat

A kizáró kulcsszavak hatékony eszközök lehetnek az optimalizált kattintási arány eléréséhez. Megfelelően használva minimalizálhatjuk, hogy olyan emberek kattintsanak a hirdetésünkre, akik számára az nem releváns.

Például, ha olyan nyelviskolát üzemeltetsz, ahol japán nyelvet tanítasz tantermi környezetben, akkor lehet, hogy olyan kifejezésekre szeretnél megjelenni a keresési eredmények között, mint például:

 • Japán órák Budapesten
 • Japán nyelviskola

Ha azonban nem online órákat tartasz, akkor érdemes kizárni az olyan kifejezéseket, mint:

 • Online japán órák
 • Japán órák otthon

#6. tipp: Vesd be az A/B tesztelést

Az A/B tesztelés a reklámszövegekben az egyik módja annak, hogy kiderítsd, mi működik a legjobban átkattintási arány szempontjából. Futtasd le ugyanannak a hirdetésnek több változatát különböző címekkel és tartalommal, és nézd meg, melyik teljesít a legjobban.

Bármennyi hirdetést tesztelhetsz, amennyit tudsz kezelni. Ha úgy látod, hogy egy verzió valami miatt nem működik, csak szüneteltesd és irányítsd át egy jobban teljesítő hirdetésre.

#7. tipp: Figyelj a csalókra!

Érdemes szem előtt tartani, hogy a fizetett linkekre történő kattintások akár 50%-a lehet véletlen vagy csalás. Elképzelhető például, hogy valaki azon mesterkedik, hogy kimerítse a marketing büdzsédet.

Hogy biztos lehess abban, hogy valós felhasználók kattintanak a hirdetéseidre, érdemes lehet kattintási csalás elleni szoftvert, például a ClickCease-t használni, melyet 7 napig akár ingyen ki is próbálhatsz.

Összefoglalva

Ahogy tehát láthattuk, a CTR fontos mérőszám, mert segít megérteni felhasználóinkat. Egyértelműen megmutatja, hogy mely üzenetek működnek és melyek nem, amikor megpróbáljuk elérni célközönségünket. Az alacsony CTR azt jelezheti, hogy nem a megfelelő embereket céloztuk meg, vagy hogy nem elég meggyőző a mondandónk, hogy kattintásra bírjuk őket, esetleg nem releváns kulcsszavakat használunk. Az átkattintási arány nyomon követése fontos mind a PPC, mind a SEO szakemberek számára, a CTR optimalizálása ugyanis a kulcs a sikeres kampányokhoz. 

Amennnyiben bármiben segíthetünk keresőoptimalizálás terén, keress bennünket bizalommal >>