404-es hiba: mit jelent és hogyan szüntethetjük meg?

Pál Zoltán Gábor

Ha oldalunk fontos szerepet tölt be üzleti modellünkben, időről-időre érdemes kisebb-nagyobb karbantartásokat beiktatni. Ilyenkor rengeteg dologra irányíthatjuk a figyelmünket, de az egyik legfontosabb a 404-es hiba és az erre futó oldalak ellenőrzése. Az alábbiakban összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

Mit jelent a 404-es hiba?

A 404-es hibakód nagyon röviden annyit jelent, hogy egy az oldalunkon beágyazott link nem mutat valós tartalomra. Ezt a legtöbben tudják is, azt azonban már kevesebben, hogy egymástól jelentősen eltérő forgatókönyvek mentén jönnek létre ezek a hibák.

A klasszikus út

Egy aktívnak tekinthető weboldal folyamatosan fejlődik. Új tartalmak jelennek meg, változhat a tartalmak csoportosítása, az oldaltérkép és még sok más. Ennek köszönhető, hogy a legprofibbak is generálnak 404-es hibákat. Szerencsére rengetek bővítmény érhető el a probléma orvoslására, melyek képesek megmutatni milyen elérési utak generáltak problémát. Ha egyszer megvan a hibás elérési út, abból könnyedén kiolvashatjuk milyen tartalom vált elérhetetlenné.

Beágyazott tartalmak

Ha gyakran ágyazunk be más oldalakról képeket, videókat, esetleg bejegyzéseket, extra kockázatot vállalunk a 404-es hiba terén. Gyakran előfordul, hogy az anyaoldalon történő változás következtében elérhetetlenné válnak a beágyazott tartalmak, ezért ezeket érdemes külön is ellenőrizni.

Keresőrobotok által generált 404-es hiba

Vannak azonban kevéssé nyilvánvaló esetek is. Gyakran előfordul, hogy olyan tartalmakat is létrehozunk oldalunkon, melyeket felhasználóink számára nem teszünk elérhetővé. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a Google ne próbálná meg indexelni a feltérképezés során. Ilyenkor könnyen előállhatnak olyan hibák, melyek a felhasználók számára ugyan láthatatlanok, mégis ronthatnak rangsorolásunkon. Mindezt könnyen ellenőrizhetjük a Google Search Console “Feltérképezés” menüje alatt a “Feltérképezési hibák” funkcióval.

404-es hiba javítása

Ha pontosan tudjuk, milyen tartalmak okozzák a problémákat, könnyen javíthatjuk a hibás linkeket, ezzel kiküszöbölve a gondot. Alapvetően három módszert különböztethetünk meg, de a leggyorsabb módszer ha manuálisan kezeljük a problémát a .htacess vagy NGINX szerverkonfigurációs fájlokban. Ez persze nem a legegyszerűbb megoldás, így sokan valamilyen bővítményre bízzák a feladatot. Ezek nagy előnye, hogy könnyedén kezelhetőek az átlag felhasználók számára is, meg kell azonban jegyezni, hogy szignifikáns mértékben lassíthatják az érintett oldalak betöltődési sebességét.

Milyen gyakorisággal ellenőrizzük linkjeinket?

Első alkalommal valószínűleg aránylag sok hibás linkre fogunk találni. Hogy ez a jövőben ne így legyen, érdemes havi rendszerességgel nagytakarítást rendezni oldalunkon, így a minőséget is magasan tartjuk, és a feladatok sora sem halmozódik fel. A nagytakarítás természetesen nem törlést jelent, hanem azt, hogy nézzük át az elkészült cikkeket, termékeket, hogy a linkek nem mutatnak-e 404-es oldalra.