Képek a weboldaladra-hasznos eszközök a vizualitásban…

Frissítve: Pál Zoltán Gábor

“Egy kép felér ezer szóval” – mindannyian hallottuk már ezt a közhelyet, de valószínűleg nem sokan dőlnek hátra és gondolkodnak el ezen üzenet mélyebb jelentésén. Pedig a vizuális történetmesélés egyre fontosabbá válik a tartalommarketing területén.

A kép, nem a szó volt az első módja annak, ahogy az emberek megörökítették a történelmüket. Egyetlen kép több információt tárol magában, mint egy egész könyv tele szavakkal, mert a kép lehetővé teszi számunkra, hogy kiegészítsük a történetet a képzelőerőnkkel.

Egy labdajátékot játszó család képét számtalan módon lehet értelmezni és kiegészíteni saját gondolatokkal a történetet. Milyen nap van ma? Nem mentek ma munkába? Esetleg évfordulójuk van? Netán versenyre készülnek? A lehetőségek végtelenek.

Abban a pillanatban, amikor sikerül rávenni az olvasóközönséget arra, hogy kiegészítsék saját ötleteikkel a történetet, a tartalmunk aktív résztvevőivé válnak (ez a vizuális történetmesélés pozitív hatása, haszna). Ez a marketingben az arany tojást tojó tyúk és a résztvevők tulajdonképpen észre sem veszik, hogy nekünk segítenek.

Világos tehát, hogy a képek a vizuális történetmesélés kulcstényezői. Itt az ideje egy kicsit félretenni a robotizált kulcsszó stratégiákat és helyette elmélyedni a vállalkozásunkhoz illő grafikus világ megtalálásában. Nagyon sok olyan eszköz áll rendelkezésre, amellyel a vizuális élményt elősegíthetjük (és a legtöbbjük még ingyenes is).

A vizuális történetmesélés eszközei

Pixabay

Természetesen a legtökéletesebb megoldás egy profi fényképész megbízása, aki nagy felbontású, egyedi képeket készít vállalkozásunk számára. De nem mindenki teheti meg ezt a luxust. A hatalmas tartalommennyiség mellett, amit naponta publikálunk, néha csak egy jó stock fotóra van szükség. Ezek a képek azonban gyakran igen költségessé válhatnak és egy idő után mind egyformának hat.

Ezért érdemes feliratkozni a Pixabay-re. Ezen az oldalon több százezer stock fotó található, melyek között számos egyedi, a piacon megszokott többi képtől különböző is elérhető. Lehetőség van a képek letöltésére a számunkra szükséges méretben, illetve azok kereskedelmi használatára.

PicMonkeyv

Ha már vannak saját fotóink vagy csak a stock fotókat szeretnénk szerkeszteni, szükség lesz valamilyen szoftverre. A vizuális szerkesztő szoftverek gyakran egy nagy és sokszor drága előfizetői csomagban érhetőek csak el (nem is beszélve a bonyolultságukról).

Hacsak nincs valóban szükség nagyon összetett munkák elkészítésére, valószínűleg elegendő számunkra valamilyen ingyenes online eszköz. A PicMonkey azért hasznos, mert minden olyan szerkesztés elvégezhető vele, amit egy szerkesztő programtól elvár az ember, számos szűrő és betűtípus érhető el általa. És teljesen ingyenes!

Canva

A Canva hihetetlenül egyszerűvé teszi a netes tervezést. Az „egyszerű dizájn” tökéletes szlogen számukra. Rengeteg módosítható sablon, dizájn és betűtípus választható. A szoftver működése igen egyszerű, minden lépésre van pontos utasítás, leírás. Lehetőség van ingyenes képeket választani vagy akár saját fotókat is feltölteni. Elérhető számos fizetős extra is, ha különleges igényeink vannak, de sok funkció ingyenesen is igénybe vehető.

Némi munka után egy tökéletes grafikánk van és még blogként vagy bármi másként is megosztható szövegünk is lesz.

Pablo

A Pablo a Buffer zsenijeinek agyszüleménye (érdemes kipróbálni a közösségi publikálásra való eszközüket). Tekintve, hogy az elsődleges termékük egy olyan eszköz volt, amely lehetővé tette a közösségi médiában való megosztás menetrendjének kezelését, meglátták a szükségességét egy olyan eszköznek, amellyel könnyen beépíthető a közösségi médiába a grafika, elősegítve ezzel a vizuális történetmesélés gördülékenységét.

Ezzel nekünk is foglalkoznunk kell, hiszen a fényképekkel tűzdelt tartalmak 94%-kal több megtekintést élveznek, mint kép nélküli társaik. Pusztán egy kép hozzáadásával is megnövelhetjük a cikk nézettségét. Keresve sem találhatnánk jobb módot a történetek megosztására a legjobb platformnál, a közösségi médiánál.

Yotpo: Social Curation

A közösségi médiáról beszélve, az egyik leghasznosabb tartalomfajtát a felhasználók állítják elő. Sőt, a felhasználók által előállított tartalom 50%-kal megbízhatóbb, mint a hagyományos, reklám alapú tartalom. Valóban, nem is tűnik olyan rossz gondolatnak, igaz? Kiben bíznánk meg jobban? A szomszédban, aki éppen most vásárolt valami új dolgot vagy a vállalatban, aki a profit miatt akar minket meggyőzni a vásárlásról?

A felhasználók által generált tartalom megbízhatóság érzetét kelti, ezért népszerűek az olyan eszközök, mint a Yelp. Hajlandóak vagyunk megbízni teljesen ismeretlen emberekben, hiszen úgy gondoljuk, ők nem profitálnak semmit abból, hogy megosztják a történeteiket.

A Yotpo legújabb terméke lehetővé teszi számunkra a felhasználók által generált tartalmak gyűjtését az Instagramról, majd ezek nagy felbontású publikálását más helyeken, például a weboldalunkon. Tökéletes módja a felhasználók történeteinek megosztására.

Stop Motion Studio

Az olyan appok, mint a Stop Motion Studio ingyenesen letölthetőek és a segítségükkel vidám videóvá alakíthatjuk a képeinket. Ha új módot keresünk a vizuális történetmesélés feldobására, nincs is jobb megoldás, mint mozgóképbe foglalni őket.

Visage

Végül, de nem utolsó sorban vegyük a gyilkos adat-megjelenítő eszközt a Visage-t. Az adattal való történetmesélés egyszerre tudomány és művészet. Kutatások kimutatták, hogy a történetek sokkal jobban megjegyezhetőek, mint a puszta tények vagy ábrák. De ha a kettőt összepárosítjuk, máris a következő szintre emelhetjük a sztorit. A tények bizonyítékot jelentenek, az emberek pedig imádják a bizonyítékokat.

Meséljük el a történetet!

Ez csak néhány a sok elérhető eszköz közül, amelyek segítségével vizuális kiegészítéssel oszthatjuk meg a történeteket. Nincsen jó válasz arra, hogy melyik szoftver fog működni számunkra, ezt csak teszteléssel deríthetjük ki.

Hozzászólásban szívesen látjuk a saját tapasztalatokat, hogy mely megoldások bizonyultak a leghasznosabbnak, ha a látványelemek használatáról van szó.