Mire figyeljünk oda weboldal migráció során?

Frissítve: Dávid Ádám

Minden vállalkozás életében egyszer eljön az a pillanat, amikor szükség van a terjeszkedésre: a régi weboldal motor már nem tudja kiszolgálni a megnövekedett igényeket, a tárhely szolgáltató nem elég gyors, vagy csak éppen ráncfelvarrás szükséges az oldal felépítésében. Ilyen esetekben merül fel a weboldal migráció kérdésköre, amit nagy odafigyeléssel kell végeznünk SEO szempontjából is, ha el akarjuk kerülni az organikus forgalom visszaesését. Elég, ha egy dolog rosszul sül el a weboldal költöztetés során, és elveszítheted akár több ezer látogatódat is havi szinten.

Mi az a weboldal migráció?

Weboldal migráció alatt olyan projekteket értünk, amelyek következtében megváltozik a honlapod szerkezete, elhelyezkedése vagy felépítése a korábbi verzióhoz képest.

Eltérő migráció típusokat különböztetünk meg webhelyek esetén:

 • CMS (tartalomkezelő rendszer) migrációja;
 • Tárhely szolgáltatás migrációja;
 • Domain név migrációja;
 • Sablon (template) migráció.

Általában ezek a migráció típusok egyenként fordulnak elő, de teljes megújulás vagy új weblap készítése esetén akár együttes kombinációjuk is megfigyelhető.

1) CMS (tartalomkezelő rendszer) migrációja

A weboldalak alapja valamilyen CMS rendszer, amelyek saját korlátokkal rendelkeznek, és néha szükség lehet a váltásra. Számos nyílt és zárt forráskódú tartalomkezelő rendszer létezik, például a WordPress, az Unas, a Wix, a Magento, Shopify, vagy éppen a Joomla. Ha eddig WordPress alapokon működő WooCommerce webáruházad volt, de mondjuk Shopify vagy Unas-ra váltasz, akkor ez is a weboldal migráció egyik formája.

CMS migráció esetén leginkább az okozhat SEO problémákat, ha nem fordítasz elég figyelmet a régi és az új oldal URL struktúrájának és felépítésének a megértésére. A helytelenül vagy hiányosan összeállított átirányítások rossz hatással lehetnek a honlapod forgalmára. Továbbá a képek migrálása szintén fontos, mert az új tartalomkezelő más fájltípusokat igényelhet.

2) Tárhely szolgáltatás migrációja

A tárhely migráció leginkább a backend feladatokra gyakorolhat hatást, viszont a weboldal SEO-ját is befolyásolhatja. Ebbe a kategóriába tartozik a webhely betöltési sebessége, a honlap elérhetősége, vagy az SSL tanúsítvány megléte.

A legtöbbször a tárhely szolgáltatók maguk végzik a weboldal költöztetését, azonban érdemes utánajárnod néhány kérdésnek:

 • Milyen SSL tanúsítvány típusra lesz szükség?
 • Mikor fog zajlani a migráció?
 • Mennyi időre lesz elérhetetlen az oldalad?
 • Készítenek-e biztonsági mentést a webhely korábbi verziójáról?
 • Milyen betöltési sebességre lehet majd számítani az új tárhelyen?
 • Mennyire pozitívak a hosting szolgáltatóról szóló felhasználói vélemények?

3) Domain név migrációja

A domain név váltással járó migrációt négy alterületre tudjuk bontani:

 • Új domain név: domainnev.hu → domainnev.com
 • WWW. előtag elhagyása: www.domainnev.hu → domainnev.hu
 • HTTPS protokollra való átállás: http://domainnev.hu → https://domainnev.hu
 • Aldomain migráció: blog.domainnev.hu → domainnev.hu/blog

Domain migráció esetén a legfontosabb tennivalónk SEO terén, hogy a régi URL-eket átirányítsuk az újakra 301-es, végleges átirányítással. Hiszen ha egy aloldal megszűnik, és nem készítünk átirányítást, akkor a rákattintó felhasználók 404-es hibát fognak kapni, ami azt jelzi majd számukra, hogy az oldal nem található.

4) Sablon (template) migráció

Míg CMS migráció esetén teljesen új motor felhasználásával helyezzük új alapokra az oldalt, addig a sablon migráció során csak a design megváltoztatásáról van szó, a weboldal alapjai ugyanazok maradnak. WordPress esetén is előfordulhat, hogy az egyik sablon szerkezete jelentősen eltér a másiktól, viszont ha csak egy CTA gomb színét változtatjuk meg vagy valamilyen hasonlóan apró módosítást végzünk, az még nem lesz template migráció.

SEO eredményeink akkor lehetnek veszélyben, ha az új sablon elrendezése és struktúrája nagyban eltér a korábbitól, mert ez elég sok CSS és JavaScript módosítást igényel. Ezáltal megváltozhat a tartalom elrendezése a weboldaladon, megjelenhetnek új design elemek (pl. banner reklámok a hajtás felett), amik növelhetik a visszafordulási arányt a látogatók körében.

Mire figyeljünk még oda weboldal migráció során?

301-es átirányítások

Fontos, hogy minden régi oldalnak legyen egy párja az új oldalon, ne legyenek nem létező oldalak. A törölt oldalakat irányítsd át egy új céloldalra, így a látogatók nem találkoznak 404- es hibával és nem fognak visszafordulni az oldaladról. Az a legjobb, ha átirányítási tervezetet készítesz migráció előtt, ezzel megtervezve, hogy melyik oldalnak melyik lesz az utód oldala, és elkerülheted a helytelen átirányításokat.

Jobb eredmények elérése

A weboldal migráció csak akkor éri meg, ha tényleg javulni fognak a webhely mutatói: gyorsabb betöltődés, felhasználóbarátabb kezelőfelület, logikusabb menüszerkezet, javuló oldalélmény-index. A weboldal költöztetését követően győződjünk meg arról, hogy minden tartalmi elem (beleértve a képeket, videókat, linkeket, átirányításokat) megfelelően működik és betöltődik.

Biztonsági mentés készítése

A migráció előtt mindenképpen készíts biztonsági mentést az oldalad jelenlegi állapotáról. A migráció után pedig folyamatosan kövesd nyomon a legfontosabb forgalmi adatok, a betöltési sebesség és a kulcsszavak Google-ben elfoglalt helyezésének az alakulását. Ha nem vagy biztos abban, hogy hibátlanul el tudod végezni egy webhely költöztetését, inkább bízd profikra a folyamat elvégzését.

A migráció beidőzítése

Érdemes olyan időpontban végezni a weboldal migrációt, amikor alacsony az oldal látogatottsága (pl. éjjel vagy hajnalban). Ilyenkor könnyebb kijavítani az esetleges hibákat, és kevesebb ügyfelet fogsz elveszíteni, mintha csúcsidőben történne valamilyen probléma.

Összefoglalva

A weboldal migráció eltérő formákban történhet, hiszen beszélhetünk a CMS rendszer, a tárhely szolgáltatás, a domain név, vagy éppen a webhely sablon migrációjáról is. Ezek mind hatást gyakorolhatnak a weboldalad SEO eredményeire, főleg ha nem jól vannak beállítva az átirányítások vagy probléma lép fel a költöztetés során.