Milyen a hatékony meta title és meta description? Mutatom, hogy kerülj előrébb a találati listán!

Frissítve: Pál Zoltán Gábor

Ha minél előkelőbb pozíciót szeretnél elfoglalni a Google találati listájában, akkor jó, ha tudod, hogy mi az a meta title és a meta description és hogyan használd őket minél profibban. Mire figyelj a meta cím és a meta leírás megírásánál? Hogyan hozd ki a legtöbbet a meta tagekből? Milyen hibákat követhetsz el? Jöjjön egy kis meta tag gyorstalpaló!

MI AZ A META TITLE ÉS META DESCRIPTION? 

Ha valóban szeretnéd gyorsan megérteni a lényegüket, elég ha annyit tudsz, hogy mindkettő egy meta tag (meta címke). Vagyis olyan eleme az oldaladnak, amely információt nyújt a keresőmotoroknak és a látogatóknak.

A meta title (meta cím) és a meta description (meta leírás) egy-egy rövid HTML-kód, amely minden weboldalon megtalálható. A honlap címét és leírását tartalmazza, hasonlóan a könyvek címéhez és a könyv hátulján található ismertetőhöz. Elmondja, hogy miről szól a könyv (azaz a weboldal), mielőtt az olvasó kinyitná azt (vagyis rákattintana a linkre).

A meta címek és meta leírások rövid összefoglalóként működnek, olyan szövegrészek, amit a Google a találati oldalán (SERP) használ fel. Segítségükkel az internetezők eldönthetik, hogy a keresőmotor indexében szereplő oldal tartalmazza-e azt az információt, amire rákerestek.

META TITLE: A JÓ TARTALOMNAK KELL A CÉGÉR

Láttunk már olyat, hogy valaki egy szöveges tartalom (például egy blogposzt) feltöltésekor nagyobb figyelmet szentelt a megfelelő kulcsszó lekutatásának és beírásának, de a rövid leírást végül ráhagyta a Google-re, és persze a címen sem gondolkodott eleget. „Nem a headline az erősségem!” – mondják sokan, és tudod, hogy mi erre mit szoktunk válaszolni?

Azt, hogy márpedig legyen az!

A meta title (a cím) ugyanis az első dolog, amit egy felhasználó megpillant a keresési eredmények találatai közt, és ez alapján fog dönteni arról, hogy hova kattintson. A Google-nál pedig nem bízták a véletlenre: vastagabban szedi a keresőmotor, mint az alatta lévő descriptiont (vagyis a leírást). A meta title tökéletesen vonzza a tekintetet, és a felhasználó gyorsan eldöntheti, hogy a találatok közül melyik lehet a neki releváns.


Keresőoptimalizálás szempontjából nagyon fontos szerepe van, hiszen a Google a meta cím kulcsszavai és tartalma alapján fogja megítélni, hogy az adott oldal mennyire releváns az adott kulcsszóra és ez alapján helyezi el a találati listában.

Ha nem figyelsz oda a címre, a cím és a kulcsszó kapcsolatára, valamint a leírásra, akkor súlyos hibát követsz el. Még ha meg is jelensz a találati lista előkelő helyén, akkor sem biztos, hogy kitűnsz majd, és hiába a sok igyekezet, nem fogsz tudni organikus olvasókat az oldaladra irányítani.

HOGYAN ÍRJ HATÉKONY META TITLE-T? EZEKRE FIGYELJ AZ OPTIMALIZÁLÁSNÁL!

Először is: itt bizony a méret a lényeg! Csakhogy az életben gyakran tapasztalt alapelvekkel szemben a „minél rövidebb és tömörebb, annál jobb” elv érvényesül.

HTML-ben a meta title így néz ki:

<title> Milyen a hatékony meta title és meta description? </title>

Nézzük most meg, hogy a meta cím megadásakor milyen formai és tartalmi tényezőket érdemes szem előtt tartanod!

 • Formailag figyelj rá, hogy a Google maximum 70 karaktert engedélyez a meta title-ben, A kvóta szóközökkel együtt értendő és amennyiben többet írsz, a Google levágja a cím végét, azaz olyan, mintha ott sem lenne. 
 • A meta címnek mindig tartalmaznia kell a legfontosabb kulcsszavakat, ami az oldaladat jellemzi.
 • A kulcsszavakat a meta title elején helyezd el, ezzel segítve a felhasználó döntését.
 • A weboldalad kódjában és a keresőkben megjelenített meta title eltérhet a tényleges címtől. Például lehet rövidebb, de azért ne legyen gyökeres különbség.
 • Soha ne halmozz kulcsszót, mert erre a robotok értékenyek.
 • Ha nem csak egy kulcsszóval dolgozol, akkor a másodikat a cím végére is beteheted.
 • A meta cím legyen mindig releváns és valóban reflektáljon az oldal tartalmára. 
 • Amennyiben egy szimpla aloldalról beszélünk, akkor is érdemes a cégnevet/oldalnevet is beszúrni a meta title végére
 • A meta címnél fontos a földrajzi elhelyezkedés is, hiszen elsősorban helyi ügyfeleknek kell megtalálniuk. Ezért célszerű a címben helyneveket is megjeleníteni.
 • Ha a cím több kifejezésből áll, gondolatjel helyett függőleges vonallal „|” válaszd el, így hangsúlyosabb lesz a találati listában.
 • Honlapod minden oldalához készíts meta leírást, ellenkező esetben ugyanis a Google önállósítja magát és a tartalom alapján generálja le, ami nem biztos, hogy számodra a legjobb megoldás.

META DESCRIPTION – KELL VAGY NEM ANNYIRA FONTOS?

Sokak szerint a meta descriptionnek nincs nagy jelentősége, azonban ez nézőpont kérdése.

Ha arra vagy kíváncsi, hogy befolyásolja-e a helyezésedet, akkor az a tapasztalat, hogy direkt módon nem, közvetetten azonban annál inkább.

Érdemes úgy tekinteni a meta leírásra, mint egy reklámszövegre. Minél kompaktabb és figyelemfelketőbb, annál biztosabb, hogy izgalmas lesz a felhasználók számára. És minél több a kattintás, annál jobb a helyezés.

A meta description szerepe, hogy a potenciális érdeklődőknek összefoglald az adott oldal tartalmát, és hogy ezzel is segítsd a felhasználó döntését. A meta leírással az átkattintási arányt ugyanúgy javíthatod, mint a title taggel, hiszen a jó cím alá kerülő izgalmas leírás felkeltheti a felhasználói érdeklődést. 

Nem kötelező tehát, de szeretnél profi lenni a keresőmarketingben, akkor elengedhetetlen, hogy  minden különálló oldalhoz egyedi meta description-t készíts, beépítve a releváns kulcsszavakat. 


HOGYAN ADHATSZ MEG META LEÍRÁST?

A meta leírás az alábbiak szerint néz ki html-ben:

<meta name=”description” content=”Ide írhatod be a meta descriptiont max. 160 karakterben.”/>

A weboldalakat kezelő CMS-rendszerekben általában van arra lehetőséged, hogy megadd a meta title-t és a meta descriptiont (valamint a kulcsszavat; a WordPress-nek is vannak jó pluginjai, az egyik ilyen például a Yoast SEO). A kulcsszó ebben az elemben pedig inkább a felhasználó szemszögéből fontos, hiszen a Google vastagon kiemeli azt, így ha a user látja azt a leírásban, akkor nagyobb eséllyel kattint.

A webodalak meta leírását a HTML forráskódban tudod megnézni, a “Ctrl+U” billentyűkombináció megnyomásával. A meta description csak a keresőmotorok találati oldalain vagy az oldal közösségi médiában történő megosztásakor jelenik meg.

ÍGY ÍRJ HATÉKONY META DESCRIPTIONT!

 • A meta leírás legyen 140 és 160 karakter kötött. A Google maximum 160 karaktert jelenít meg (bár néha képes elmenni 310 karakterig is), tehát ezt a mennyiséget lehetőség szerint ne lépd túl.
 • Vigyázz a túl rövid leírásokkal, mert tapasztalatok szerint ilyenkor a keresőmotor maga kezdi el kiegészíteni a szöveget, ami nem feltétlen szerencsés.
 • A meta leírás tartalmazza az adott weboldal kulcsszavait, témáját, akár ragozott, akár ragozatlan formában.
 • A kérdések és válaszok nagyon hatékonyak a meta leírásban, a felhasználók megoldásokra kíváncsiak.
 • Hasznosak lehetnek a számok (10 dolog…), ezek felkeltik a látogatók érdeklődését.
 • Figyelemfelkeltő lehet, ha valamilyen ajándékot ígérsz a látogatónak pl. bónusz videó, letölthető e-book, minta, ingyenes szállítás.
 • Mindig ösztökéld kattintásra a látogatót.
 • A leírásnál fontos, hogy mindig céged egyéniségét, karakterét tükrözze és bizalmat keltsen.
 • Mindig nézd meg a konkurencia találatait és próbálj más és jobb lenni.

EZEKET KERÜLD A META CÍMBEN ÉS LEÍRÁSBAN

A meta tagek megadásakor érdemes betartani a következőket:

 • Nem célszerű idézőjeleket használni.
 • Ne legyen se túl rövid, se túl hosszú a cím és leírás (a legrosszabb, ha hiányzik).
 • Ne élj vissza a kulcsszavakkal.
 • Kerüld a helyesírási hibákat és a szóismétléseket.
 • Ne használj azonos meta leírásokat az aloldalaidon.
 • Ne írj félrevezető szöveget.
 • Ne csak száraz összefoglaló legyen a leírás, hanem ösztönözzön cselekvésre is.

MI TÖRTÉNIK AKKOR, HA A GOOGLE ÁTÍRJA A LEÍRÁSODAT?

Erre akkor kerülhet sor, ha a keresőmotor úgy ítéli meg, hogy az adott meta description nem elég releváns. Világvége persze ekkor sincs, hiszen a Google igyekszik olyan részeket találni a szövegedben, amelyek tartalmazzák a kulcsszavadat vagy a keresési kifejezéseket.

A keresőmotor célja minden esetben az, hogy segítse a felhasználói döntést, ha úgy érzi, van jobb megoldás annál, mint amit te adtál meg. Érdemes ezért egy picit előre gondolkodni: a szöveges tartalom első mondatára tekints úgy, mintha az egy meta description lenne, amiben ezáltal megjelenik a kulcsszó is.

A Google ugyanis előszeretettel emeli ki és mutatja meg a felhasználóknak az első kulcsszót tartalmazó mondatot.

MIÉRT NEM LÉNYEGES MA MÁR A META KEYWORD?

A meta keyword az a mező, ahol az oldaladhoz rendelt kulcsszavakat megadhatod. A keresőoptimalizálás aranykorában ez volt az egyik legfontosabb kommunikációs csatorna, ahol elmondhattad a robotoknak, hogy melyik kifejezésre szeretnél megjelenni. Ha több kulcsszó is volt, akkor azokat vesszővel elválasztva adhattuk meg.

Álomszerűen egyszerű volt, és persze vissza is lehetett élni vele; talán épp ezért kellett búcsút vennünk tőle. Hiába halljuk még most is mantraként egyesektől, hogy „egy oldal, egy kulcsszó (nincs halmozás)”, a meta keywordnek keresőoptimalizálási szempontból már semmilyen jelentősége nincs.

Újdonságként hat? Ne lepődj meg, a Google egyik szakembere már 2009-ben erről beszélt, tehát teljesen mindegy, mit írsz ebbe a mezőbe, a robotok döntését nem fogod tudni befolyásolni. Szerepe ennek a tagnek sokkal inkább oldalon belüli keresésnél lehet, webesnél nulla, zéró.

ÖSSZEFOGLALVA

Neked elég a title-ra és a descriptionre odafigyelni a meta tagek közül, és ha betartod az azokkal kapcsolatos szabályokat, látványos eredményeket érhetsz el és megfelelő organikus forgalomhoz juthatsz.

És végül egy kis emlékeztető:

A jó meta title:

 • minden aloldal esetében egyedi
 • figyelemfelkeltő és releváns
 • 4-6 szavas (maximum 65-70 karakteres)
 • a kulcsszavat elöl tartalmazza

A hatékony meta description:

 • 140 és 160 karakter között van
 • tartalmazza a kulcsszavadat, amit a Google ki is emel
 • cselekvésre ösztönöz
 • a kulcsszó és az érdekes leírás miatt bizalmat kelt az olvasóban