WordPress bővítmények: hasznos eszközök blogoláshoz

Pál Zoltán Gábor

Ezer és egy indok szólhat amellett, hogy vállalkozásunk kommunikációját blogolással frissítsük fel. Ha így döntünk, érdemes előre felkészülni: csak folyamatos idő és energiabefektetéssel érhetünk el eredményeket. Ezt a munkát azonban többek között a WordPress bővítmények is nagyban megkönnyíthetik.

WordPress bővítmények blogoláshoz

A szükséges idő és energiabefektetés miatt aranyat ér minden olyan eszköz ami gördülékenyebbé képes tenni a megkerülhetetlen munkafolyamatokat. Az alábbiakban hasznos és ingyenes WordPress bővítmények bemutatására kerítünk sort, melyek ha nem is veszik le az összes terhet vállunkról, sokat segíthetnek a hétköznapi munkában.

Just Writing

Ha az átlagnál igényesebbek vagyunk bejegyzéseink szövegképét illetően, bizony hamar fejfájást okozhat, hogy a WordPress aránylag szűkre szabta lehetőségeink tárházát szövegformázás tekintetében. A Just Writing egyfelől ezt a problémát hivatott orvosolni, másfelől a teljesképernyős DFW (Distraction Free Writing) mód segít kellőképp kizárni a zavaró ingereket.

Editoral Calendar

Ha sok ember dolgozik blogunkon, vagy csak simán grafomániában szenvedünk, érdemes hosszútávon megtervezni, mikor milyen tartalmat engedünk útjára. Ezt teszi egyszerűbbé az Editoral Calendar alkalmazás, melynek segítségével könnyedén nyomon követhetjük vagy akár szerkeszthetjük már publikált, tervezett és időzített bejegyzéseinket is.

Broken Link Checker

Kevés idegesítőbb dolog érhet minket böngészés közben, mint amikor egy ígéretes linket követve a jól ismert 404-es hibába ütközünk. Ettől kímélhetjük meg közönségünket a Broken Link Checker telepítésével, mely időről időre ellenőrzi a bejegyzéseinkbe ágyazott linkeket. Az alkalmazás jelzi számunkra ha hibás hivatkozást talált, de igény esetén automatikusan el is távolítja őket.

Yoast SEO

A Yoast SEO a keresőoptimalizálást teszi végtelenül egyszerűvé és átláthatóvá. Az alkalmazás segít meghatározni és alkalmazni a szükséges kulcsszavakat, illetve átfogó analitikával támogatja felhasználóit.

WordPress bővítmények

Google Analytics by Monsterinsights

Ez az egyszerű alkalmazás a Google analitikai eszköztárát segít integrálni WordPress blogunkba. Ha többet akarunk tudni közönségünkről, mindenképp érdemes vetni rá egy pillantást.

Revive Old Post

Ha már igazi veterán bloggerek vagyunk, alkalmasint néhány régebbi bejegyzésünk jól időzített újraélesztésével is jelentős forgalmat generálhatunk a közösségi médiában. A Revive Old Post alkalmazás segítségével mindezt automatikusan is megtehetjük, ráadásul a megfelelő hashtagek alkalmazásával témaorientáltan is beizzíthatunk egy-egy régi témát.

Disqus

A Disqus egy széles körben elterjedt rendszer a hozzászólások kezelésére. Számos előnye mellett képes a már meglévő kommenteket migrálni saját adatbázisába, így nem vesznek el a váltás előtt keletkezett vélemények sem. Különösen praktikus eszközről beszélhetünk, ha több blogot üzemeltetünk és egy centralizált rendszeren keresztül szeretnénk bonyolítani az adminisztrációt.

Akismet

Ha valaha üzemeltettünk vagy csak jártunk bármilyen szociális érintkezésre alkalmas webes felületen, találkoztunk spam jellegű kommentekkel. Nem vitás: az ilyen digitális hulladék körülbelül úgy hiányzik saját blogunkra, mint egy NAV vizsgálat nyaralás közben. Az Akismet a WordPress által alapértelmezett spamszűrő alkalmazás, így egészen addig ingyenes, amíg nem tervezünk közvetlen módon pénzt keresni oldalunkkal.

WordPress bővítmények

Jetpack

Ha valamilyen okból kifolyólag nem a WordPress gondozásában szépítgetjük blogunkat, mégis szeretnénk elérni a WordPress kiemelkedően felhasználóbarát funkcióit, a Jetpack lesz a megoldás. Ez az alkalmazás lehetővé teszi, hogy a legnépszerűbb bővítményeket saját oldalunkon is használhassuk.