Minőségi bejegyzések írása SEO-barát módon

Pál Zoltán Gábor

Minőségi bejegyzések vs. SEO

Vannak, akik úgy gondolják, hogy a címben megjelölt minőségek (minőségi bejegyzések, amik egyben SEO-barátok is) összeférhetetlenek. Mi azonban egészen biztosak vagyunk abban, hogy egyáltalán nem lehetetlen egy tető alá hozni az esztétikailag és technikailag értékes tartalmakat. Az alábbiakban az ehhez vezető út három legfontosabb lépését osztjuk meg.

Holisztikus SEO

A keresőoptimalizálás temérdek részfeladatból áll össze. Akkor járunk el helyesen, ha ezeket egyszerre próbáljuk érvényesíteni. Ez azt jelenti, hogy hiába koncentrálunk CSAK a kulcsszavak adagolására, rosszabb esetben halmozására, ha a többi szempontot hanyagoljuk, nem érünk el eredményt. Ráadásul az egydimenziós SEO nemcsak technikai oldalról bizonyul kevésnek, a felhasználói élményen is rengeteget ront. Természetesen első lépésként megkerülhetetlen egy alapos kulcsszókutatás, de ezt követően három fontos feladatra kell koncentrálnunk: az előállított tartalom legyen eredeti, olvasható és megtalálható.

Eredeti tartalom

Talán a legfontosabb, hogy az elkészült bejegyzések frissek, egyediek és értékesek legyenek. A felhasználók jellemző módon már több oldalon is elolvasták ugyanazt a néhány sablon bejegyzést, így ha valamilyen különleges tartalommal és megközelítéssel tudunk hatni az ingerküszöbükre, egészen biztosan nyert ügyünk van.

Olvasható tartalom

Talán kevesen gondolnák, de az olvashatóság nemcsak a felhasználók, de a Google számára is fontos mérlegelési szempont. Ha a megírt bejegyzések jól tagoltak, átlátható struktúrával rendelkeznek, megfelelően fókuszáltak és targetáltak, azzal a keresőrobotoknak is kedvezünk. Ügyeljünk a megfelelő alcímek, és a jól tördelt bekezdések használatára!

Megtalálható tartalom

Az utolsó lépés, hogy gondoskodjunk az elkészített tartalom feltérképezhetőségéről. Ismét azt tudjuk javasolni, hogy ne csak egy-egy keresőoptimalizálási praktikát kövessünk, igyekezzünk általában eleget tenni a SEO elveknek. Ezzel kapcsolatban érdemesebb részletesebb leírások után nézni.