A Google új funkciója – tesztelés alatt az üzenetküldés

Pál Zoltán Gábor

Néhány kiválasztott honlaptulajdonos tesztelése alatt van jelenleg a Google új funkciója, ami lehetővé teszi, hogy a felhasználók közvetlenül üzenhessenek a cégeknek, üzleteknek a keresési találatokon keresztül.

Ezzel együtt elérhető egy Google My Business Help útmutató is, bár az nem sok információt tartalmaz, azon felül, hogy kövessék az e-mailben leírtakat.

Mit tud a Google új funkciója?

Nem sokat tudunk arról, hogy milyen üzleteket, cégeket kerestek meg ezzel a lehetőséggel, vagy hogy hogyan lehet részt venni a tesztelésben, viszont az útmutatóban mellékeltek egy képet, amin láthatjuk, hogy hogyan működik a Google új funkciója.

Google új funkciója

Az üzenetküldésre két opció létezik a tesztelők számára:

  • hagyományos SMS-üzenet
  • vagy használhatják a Google Allo-t.

Ugyanakkor, ha meghívást kapunk a tesztelésre, érdemes átgondolni, hogy valóban vállalni akarjuk-e, mert fontos, hogy a lehető legrövidebb időn belül válaszoljunk.

Ha egy vásárló üzenni akar a cégnek vagy üzletnek, tájékoztatást kap arról, hogy átlagosan mennyi idő alatt kap választ, és amennyiben úgy dönt, hogy a reakcióidő túl hosszú, valószínű, hogy inkább olyan üzletet választ, ahol gyorsabban reagálnak az üzenetére.

Ellenőrzött reakcióidő

A Google azt is felvetette, hogy kizárja azokat az üzleteket a tesztből, ahol az eredetileg megállapított átlagnál jelentősen hosszabbá vált a reakcióidő, ezért amennyiben nem köteleztük el magunkat amellett, hogy aktívan kommunikáljunk a vásárlóinkkal, akkor nem érdemes belefogni a tesztelésbe. Ugyanakkor arra is van lehetőség, hogy ha túl soknak vagy energiaigényesnek tartjuk a gyakori válaszadást, kilépjünk a tesztprogramból.

Elgondolkodtató, hogy a Google mindössze egy nappal azután jelentette be az új üzenetküldő funkciót, hogy a Bing leleplezte hasonló programját. A legfőbb különbség, hogy a Bing-verzió sokkal szélesebb körben tesztel és az üzenetküldést is több platformon, például az eddig említettek mellett WhatsAppon és Facebook Messengeren is lehetővé teszi sok más hasonló alkalmazás mellett.

Ha ilyen tempóban érkeznek a fejlesztések, üzenetet küldeni egy cégnek vagy üzletnek a keresési találatokon keresztül ugyanolyan mindennaposnak számít majd, mint felhívni őket.