A CSS és JS fájlokat ne blokkoljuk!

Pál Zoltán Gábor

2015-ben a Google Search Console már elkezdte aktívan figyelmeztetni a felhasználókat arra, hogy ne blokkolják a CSS és JS fájlokat. Mivel ez egy fontos üzenet, nem lehet elégszer elismételni. Ebben a cikkben szeretnénk elmagyarázni, miért nem szabad a Googlebot elől blokkolni ezeket a speciális fájlokat.

Miért nem szabad blokkolni a CSS és JS fájlokat?

Nem érdemes ezeket a fájlokat blokkolni, mert így megakadályozzuk a Google-t abban, hogy átnézze az oldalt és megállapítsa, hogy jól működik-e. Ha blokkoljuk őket a robots.txt fájlban, a Google nem fogja tudni rendeltetésszerűen lefordítani magának az oldalt. Ez azt fogja eredményezni, hogy a Google nem lesz képes teljesen megérteni a weboldalt, ezáltal pedig vissza is sorolhat a helyezésekben.

Ez tökéletesen illeszkedik abba az általános feltételezésbe, hogy a Google egyre inkább „emberivé” válik. A Google egyszerűen csak igyekszik úgy nézni a weboldalt, ahogyan egy emberi látogató tenné, képes elkülöníteni a fő tartalmat és az „extrákat”.

Tudni szeretné, hogy a JavaScript fokozza vagy tönkreteszi a felhasználói élményt.

Teszteljünk és javítsunk!

A Google vezeti a webmestereket, egészen pontosan a letiltott források ellenőrzésében a Google Search Console-on belül:

A CSS és JS fájlokat ne blokkoljuk!

Ezen felül lehetőség van Google Search Console segítségével tesztelni a fájlokat, hogy megfelelnek-e a robots.txt beállításoknak a Crawl > Robots.txt teszterben:

A CSS és JS fájlokat ne blokkoljuk!

Ez az eszköz megmondja, hogy melyik fájl elfogadott és melyik nem a robots.txt fájlnak megfelelően.

A blokkolt források feloldása a robots.txt fájl megváltoztatásáig nyúlik vissza. Úgy kell beállítani azt a fájlt, hogy ne korlátozza tovább a Google hozzáférését a CSS és JS fájlok esetében. Ha WordPress weboldallal dolgozunk és használjuk a Yoast SEO-t, ez közvetlenül a Yoast SEO bővítményben megvalósítható.

A WordPress és a CSS / JS fájlok blokkolása a robots.txt-ben

Őszintén szólva, egyáltalán nem jó döntés bármit is blokkolni a robots.txt fájlban, kivéve, ha annak valós oka van. Ez azt jelenti, hogy pontosan tudnunk kell, mit csinálunk. A WordPressben a legtöbb esetben tökéletesen lehet dolgozni blokkolások beállítása nélkül. Gyakran látjuk, hogy a /wp-admin/ nem engedélyezett a robots.txt fájlokban, de ez legtöbb esetben meg abban is meggátolja a Google-, hogy elérjen bizonyos fájlokat. Nincs szükség ezen könyvtár letiltására.

Megismételjük

Már elmondtuk többször, de most megismételjük: ne gátoljuk meg a Googlebot-ot abban, hogy zavartalanul elérhesse a CSS és JS fájlokat. Ezek a fájlok teszik lehetővé a Google számára, hogy tisztességesen lefordítsa az oldalt és kialakítson magában egy képet róla. Ha nem tudja hogyan néz ki, nem fogja megbízhatónak tartani, ez pedig a helyezésekben is meg fog látszani.